sourze.se

Ältar du samma tankar hela tiden?

Har du fastnat i samma tankespår? Du tänker så du får huvudvärk men kommer inte vidare. Du är inte ensam! Här får du 7 tips som kan hjälpa dig att bryta mönstret.

Har dina tankar hakat upp sig som en hackig LP-skiva? Du tänker och tänker på samma sak och tror att du är nära lösningen. Tankarna dryper dessutom ofta av negativism. Tankar som hackar på dig själv, "Jag duger inte." "Hur kunde han behandla mig så?" "Det är inte rättvist, vad har jag gjort för att förtjäna det här?" Börjar dina vänner sucka och himla med ögonen när du för tusende gången börjar rabbla om samma historia igen? Du är inte ensam! Här får du 7 tips som kan hjälpa dig att bryta mönstret.

1. Snedvriden verklighet. Dessa tankar ger dig en snedvriden bild av verkligheten! Ju fler negativa tankar vi tänker ju mer tolkar vi negativt. Vi har satt på oss de svarta glasögonen. Byt glasögon! Prata med någon som inte bara håller med. Prata med någon som hjälper dig att se nya perspektiv. Tveka inte att ta professionell hjälp!

2. Vems värderingar lever du efter? Är det du strävar efter och grubblar över något som du verkligen vill ha? Är det dina drömmar och önskemål om ditt liv? Eller är det gamla traditionella värderingar och normer som styr dig? Sådana som du egentligen inte alls behöver leva efter? Kan du släppa dem? Fundera över vad som är viktigt för dig. Egentligen.

3. Realistiska mål. Är dina drömmar och anspråk realistiska? Eller siktar du i nuläget för högt och får bara kramp i magen och ångest tankar? Kan du sänka kraven en aning? Både på dig själv, andra och vad du förväntar dig? Kanske du duger precis som du är?!?

4. Realistiska anspråk. Grubblar du över att du inte har allt du tycker att du borde ha vid det här laget? Eller undrar du vad det är för fel för att du inte får allt du vill ha på en gång. Vi söker ofta omedelbar tillfredsställelse. Ibland behövs tålamod. Varaktiga lösningar kommer inte alltid på en gång. De kan ta tid att bygga upp. Vad är du beredd att satsa och offra för att nå det du vill nå? Behöver du prioritera? Vad är den bästa lösningen för dig på lång sikt? Ha tålamod!

5. STOPP! Tro inte att du hittar någon lösning när du sitter och ältar i oändlighet. Bryt tankarna! Säg STOPP! Förmodligen behöver du en tankepaus och nya perspektiv utifrån för att komma vidare.

6. Skriv ned tankarna! Gör dem överskådliga. Gör gärna plus- och minus listor om du står inför ett svårt val. Försök att se situationen objektivt och undersök konsekvenserna av de olika valen. Vad är det mest tillfredsställande resultatet för dig?

7. Distrahera dig! Om du inte kan bryta ditt ältandet, gör något! Aktivera dig! Gärna en aktivitet som kräver koncentration och fokusering. Helst något du tycker är roligt. Ältande kan få oss nedstämda och deprimerade. Det är bra att röra sig fysiskt och göra sådant vi njuter av. Det ökar dopaminet i hjärnan, vi blir gladare och ser saker och ting ljusare. Forskning visar att positiva aktiviteter förbättrar vår förmåga till problemlösning. Lösningen på ältandet kanske kommer av sig själv, utan att du kämpat med den. Eller så har din hjärna fått en välbehövlig paus och tankarna viss distans. Det behövs.

Om du ärligt och med målmedvetenhet vill arbeta med att bryta dina ältande tankar är dessa 7 punkter till stor hjälp. Vill du läsa mer om hypertänkande så läs boken "Kvinnor som tänker för mycket - om destruktiva tankemönster och hur du tar dig ur dem" av Susan Nolen-Hoeksema.

www.carinacoach.se


Om författaren

Författare:
Carina Bång

Om artikeln

Publicerad: 01 maj 2007 22:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: