sourze.se

Jag vill vara en sjuk kund

I ett samhälle där allt ska kunna köpas, sjukvård till salu!

Jag är läkare och har jobbat i Italien där privat och offentlig sjukvård är verksamma parallellt, bland annat med den så kallade "intramenia" sjukvård i offentliga strukturer på kvällstid.

Att kalla situationen i för katastrof är väldigt snällt med referens till Tomas Torstensson artikel, ord som passar bättre tycker jag är: hänsynslös, resursslösande, orättvis och farlig. När jag berättar till mina kollegor hur det gick till tror dem inte på mig. Vill ni ha några exempel?

Min syster var gravid och frisk, gjorde åtta ultraljud hos en privat gynekolog som hittade på osannolika patologiska tillstånd som lät som ett skämt i mina öron. Skämten kostade henne 500:- gånger åtta. Min svägerska hade samma gynekolog som körde samma knep, dock nästan gratis för henne för att min bror är advokat. Barnläkare skriver antibiotika till alla, läkemedelsbolagen har marknadsfört det så bra att dem som inte gör det tappar kunder/patienter.
Ine ens de rika är helt trygga i en sådant system, är du rik och råkar gå på en undersökning finns risk att man hittar på något som i vanliga fall inte skulle opereras och som just då ska opereras. Typiskt är vårtor i vulvan till unga kvinnor, det opereras mycket ofta i Italien och nästan aldrig i Sverige, operationen kan faktiskt vara skadlig, men man tjänar bra på det.

Lycka till då för alla er som vill vara kunder och tycker så mycket illa om ordet patient.


Om författaren

Författare:
Luca La Rosa

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2007 17:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: