sourze.se

En förlorad marknad

Det växer i Sverige fram en stor privat marknad. Man anlitar oftast utländska så kallade F-skattesedlare. De kan vara hur billiga som helst. Det finns ingen som vill eller kan göra någonting.

Magnus Uggla sjunger i sin nya låt "För kung och fosterland":
- Har vi lite tråkigt min fru och jag ringer en skum polack.

Till Expressen förklarar han 2007.02.23:
- Det står ju polacker i vart enda villaområde, 20 stycken och bara matar på liksom. Verandor och så. Och alla man hör berättar att "vi har den och den polacken och de är så bra".

Vi ska titta närmare på det, om det är så och i sådant fall varför?

Byggbranschen kan delas upp i olika grupper. Det finns jättar som NCC och Skanska på svenska marknaden som dominerar byggandte i Sverige. Det finns en lång lista med större eller mindre byggföretag som är underentreprenörer till de stora. Det finns också firmor som gör mindre jobb. Ofta handlar det om olika ombyggnationer, eller byggande av mindre objekt. Det finns alla möjliga variationer alltså.

Timkostnad för en hantverkare i Sverige ligger på 300 kronor och uppåt. Ska firman ha vinst måste man räkna på 350-400 kronor i timmen som kunden debiteras. Vid mindre jobb som kan vara kortare än en timme brukar firman ha så kallad minsta debitering. Den kan ligga på 700 kronor för utfört arbete. Vad vi kan se är att det inte är billigt att bygga. En privat person som ska renovera hus eller bygga om har inte råd med sådana kostnader.

Vad finns det för alternativ?

Det växer i Sverige fram en stor privat marknad. Man anlitar oftast utländska så kallade F-skattesedlare.
De kan vara hur billiga som helst. Det finns ingen som vill eller kan göra någonting. Det är bara skattemyndigheten som vid misstänkt skattebrott kan utreda saken. Med andra ord är det fritt fram!

Facket blundar helt enkelt och väljer att inte se problemet. Man har inga möjligheter att påverka eller ändra på det. Svenska firmor är utkonkurrerade helt från den marknaden. Sverige har inga lagstadgade minimilöner. Det är kollektivavtal som reglerar löner och spelregler på arbetsmarknaden.

En enskild firma behöver inte ha kollektivavtal. Det finns en viss procent svenska firmor som verkar inom byggsektorn som har aldrig skrivit på ett kollektivavtal fast de anställer personal. Ännu värre är det för utländska firmor som jobbar på den privata arbetsmarknaden. De kan anställa på vilka villkor de vill, nästan. Det är bara efterfrågan som styr. De kan även jobba helt svart så länge kunden inte begär någon faktura av dem.

Bygger man om sin villa frågar ingen vilka som jobbar där.
Kan ni föreställa er fackliga blockader framför alla villor som byggs om?Om författaren

Författare:
Simon Aspenson

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2007 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: