sourze.se

"Allt om min buske" - sexkomedi som fegar ur

"Karaktärerna är grunda och det trots att skådespelarna gör sitt bästa, i synnerhet Maria Kulle och David Dencik, som var och en på sitt sätt blir filmens hela och tyvärr enda behållning. Men det räcker inte för att den här filmen ska vara sevärd..."

Betyg: IG
Titel: Allt om min buske
Genre: Sexkomedi
Regi: Martina Bigert
Medverkande: Ola Rapace, Karin Lithman, Maria Kulle, David Dencik m fl
Speltid: 1 tim 37 min

Som nygammal filmrecensent ska jag erkänna att som vanlig cineast har jag hoppat över mycket som producerats i den svenska filmfabriken det senaste decenniet. Däremot har jag tagit del av gnölandet om Sveriges trista utveckling från världsligt Bergmanland till en filmens byhåla som ingen längre bryr sig om. Efter att ha sett Allt om min buske förstår jag varför.

Filmens regissör Martina Bigert långfilmsdebuterar här med ett manus som hon skrivit tillsammans med Maria Thulin. Regiuppdraget får godkänt, men det känns som det inte bottnar i ett fullödigt manus. Historien om hur styrelseuppdragssnubben Nils och hans dockhemshustru Karins liv får en annan mening när de träffar de aparta systrarna Isabel och Lily, som försörjer sig på att visa släktens botaniska trädgård för allmänheten, skulle kunnat bli en midsommarnatts dröm. Temat är som i Shakespeares klassiska drama erotiska förvecklingar i naturen, där eros växer i kapp med ståndarna och pistillerna i den mystiska och sinnliga atmosfär som trädgården bjuder på. Så långt är allt gott, men filmen vågar för lite. Storyn kittlar till exempel med en lesbisk kärlek, men fegar ur och återvänder till det gamla vanlig heterosexet, som mer tänder av än något annat.

Karaktärerna är grunda och det trots att skådespelarna gör sitt bästa, i synnerhet Maria Kulle och David Dencik, som var och en på sitt sätt blir filmens hela och tyvärr enda behållning. Men det räcker inte för att den här filmen ska vara sevärd, annat än som ett steg på vägen mot något som skulle kunnat bli bra, om manuset hade bearbetats ytterligare ett par varv. Jag hoppas att duon Bigerts och Thulins manus till TV-serien "Gynekololgen i Askim", som kommer att sändas i SVT i höst, törs ta ut svängarna mer och är ett bättre underlag för gestaltning.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2007 09:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: