sourze.se

Bättre handla lite och ofta än storhandla

"Ju mer mat vi har i skåpen och frysen desto mer äter vi. Det är inte billigt. Feta och oviga blir vi därtill. Men det har vi väl alltid vetat. Ju större förpackning desto mer ruttna äpplen och apelsiner i varje påse."

Forskningsrön visar i dag att det blir billigare att handla ofta och lite än att storhandla. Ju mer mat vi har i skåpen och frysen desto mer äter vi. Det är inte billigt. Feta och oviga blir vi därtill. Men det har vi väl alltid vetat. Ju större förpackning desto mer ruttna äpplen och apelsiner i varje påse. Vi köper ju också mer än vi behöver, så maten hinner bli smaklös och färglös innan vi ska äta den. Så vi slänger den. Vem vill äta samma ensidiga mat i flera veckor. Vi blir så less på den rökta skinkan så vi slänger den sista men felfria biten.

Våra storköp gynnar de väldiga köptemplen men de gynnar inget annat. Storköpen dödar våra småbutiker i innerstäderna och kvarteren, det som är den ursprungliga stadskulturen. I Sverige utvecklades köpingarna till städer. Storköpen utanför städerna avvecklar städerna. Men inte riktigt överallt har det blivit elände.

Jag minns från 1950-60 talen hur gamla ädla torgmiljöer revs. I fyra hörn satte Domus, ICA, Tempo och EPA upp de värsta skrytbyggen de kunde. Men så skaffade de flesta av oss bilar och de kunde inte stå på torget i Uppsala eller Västerås. Så då byggde företagen de nya köptemplen utanför städerna. Sedan de grundligt förstört våra kulturella stadskärnor.

Som vanligt finns ingen att ställa inför rätta för denna avsiktliga förstörelse.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2007 09:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: