sourze.se

Ett nytt år - inte lika gott för alla

Vi får inte glömma dem vars 2007 bara kommer att bli ett nytt år.

Det är drygt två veckor sedan fyrverkerierna lyste upp decembernattens svarta himmel, och vi önskade varandra ett gott nytt år. December blev januari, och -06 blev -07. Naturligtvis önskar vi att det ska bli ett gott år för våra nära och kära, för alla andra, och man ska inte ta ut någon sorg i förskott, men vi får inte glömma dem vars 2007 inte kommer att bli gott. Det blir bara ett nytt år.

Vi kan ta några exempel;
Redan på nyårsnatten avled en man på grund av misshandelsskador. Jag betvivlar att det nya året blir gott för hans föräldrar, eventuella syskon, vänner och släktingar. För dem kommer det att bli ett år i sorg, saknad och förtvivlan. För dem som misshandlade honom väntar rättsväsendet med öppna dörrar. De får förhoppningsvis sina rättmätiga straff.

Samma natt blir en familj hemlös på grund av en brand i deras hus. Orsakat av fyrverkerier. Deras nya år började med att de miste allt de ägde.

Och vi får inte glömma de kanske mer vardagliga händelserna; mannen pappan som slår kvinnan mamman - kanske något barn som blir vittne. Barn som tas ifrån sina föräldrar på grund av problem i familjen. Frun som blir änka efter ett långt äktenskap. Paret som skiljs som ovänner. Föräldrarna som mister sin son eller dotter i självmord. Egen eller annans sjukdom. Arbetslöshet. Och alla dessa som är hemlösa och ligger ute på gatorna. Den unge mannen som väntar på sin flickvän, men när det ringer på dörren står två poliser och en präst utanför och berättar att det skett en allvarlig olycka. Att hans flickvän var inblandad. Och alla andra som någon gång under detta år tvingas ta ett sista farväl av någon de älskar.

Vi ska som sagt var inte vänta att olyckorna knackar på, men vi får inte eller glömma dem som ändå får besök av katastroferna. Vare sig det handlar om något som kanske drabbar någon människa flera gånger till exempel misshandel, eller om det är något som "bara" händer en gång till exempel någons frus eller mans bortgång.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2007 15:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: