sourze.se
Artikelbild

Jag skulle välja bilen om det inte var för miljön

"Jag vet att det lönar sig ekonomiskt att åka kollektivt. Men jag skulle välja bil ändå om det inte handlade om miljön. Det är väl därför jag aldrig lyckats skaffa sundare matvanor. Det drabbar bara mig själv om jag misslyckas."

Nytt år brukar betyda dags att försöka ändra vanor. Sluta med rökning eller gå ned i vikt är troligen några av de vanligaste nyårslöftena. Kanske är det i år en och annan som vågat lova ändrat miljöbeteende.

Jag har aldrig lyckats något vidare med nyårslöften, oavsett innehåll. Det krävs något mer dramatiskt än en nyårsafton för att jag ska bryta gamla mönster.

Det är på sätt och vis svårare att ändra sin livsstil för miljöns skull än att banta eller att sluta röka. Inte för att vi av naturen är egoistiska. Det tror jag nämligen inte. Ändrade matvanor ger positiva effekter som märks nästan direkt. Många skulle kunna tänka sig att ändra beteende för miljöns skull, om de bara visste att det hade någon effekt. Att miljöfrågorna ofta handlar om problem som tar lång tid att lösa, och som får effekter först om många tillsammans agerar, det är miljöns stora dilemma.

Det svåraste att ändra på är vanor som är mycket bekväma, som bilkörning. Det gäller att genomskåda sin egen bekvämlighet och nackdelarna med den. Ungefär som med bantning. Det är självklart lättare att bara fortsätta äta vad som helst. Faktum är att det finns en liten koppling här emellan. Vanebilister rör sig oftast betydligt mindre än kollektivtrafikresenärer. De blir därmed mer korpulenta och får sämre kondition.

Men det är inte bara en svaghet utan också en styrka att det finns ett större syfte med att ta miljöansvar. Att vara en del i ett större sammanhang är något som många människor söker efter. Tanken på att vi är många över hela världen som gemensamt försöker rädda miljön känns bra.

7 av 10 sade sig härom månaden vara beredda att ändra sina vanor för miljöns skull, när de fick frågan av opinionsinstitut. Mätningen har gjorts tidigare och siffran är högst hittills. Just i det här läget har politiska beslut extra bra effekt för att stötta enskilda i deras miljöambitioner. Det måste vara lätt att vara miljövän och det måste helst vara lönsamt. Det är politikers uppgift att fixa.

När viljan finns hos människor att göra något, och det görs enkelt att ta första steget, då börjar det hända grejer.

Nu görs till och med tv-reklam för energisparande. Det går att spara pengar och det går att få hjälp från sitt energibolag eller en energirådgivare. Samtidigt är intresset för klimatfrågan rekordhögt. Jag spår att energianvändningen kommer att minska i Sverige de närmaste åren, alla expertprognoser till trots.

Att tänka på sina enskilda fördelar räcker bara en liten bit. Det stora, att vara en del i lösningen på de globala miljöproblemen, är viktigt. Jag vet att det lönar sig ekonomiskt att åka kollektivt. Men jag skulle välja bil ändå om det inte handlade om miljön. Det är väl därför jag aldrig lyckats skaffa sundare matvanor. Det drabbar bara mig själv om jag misslyckas.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2007 12:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: