sourze.se
Artikelbild

Vem som helst tycker sig nu kunna vara miljöexpert

"Med risk för att verka självgod. För oss som hållit på med miljöfrågor länge är det nästan komiskt att se hur vissa proffstyckare nu plötsligt ansett sig ha blivit experter på miljön."

Med risk för att verka självgod. För oss som hållit på med miljöfrågor länge är det nästan komiskt att se hur vissa proffstyckare nu plötsligt ansett sig ha blivit experter på miljön. De kastar ur sig den ena enkla lösningen efter den andra och kan inte för sitt liv förstå varför inte alla insett att just detta de just kommit på är genialt.

Härom veckan var det en ledarskribent på en av de stora tidningarna som funnit lösningen på klimatfrågan. Istället för att minska elanvändningen borde vi öka den. Att värma upp hus med el tyckte han var särskilt smart. Det påminner mig om skoleleven som en gång frågade mig "vad ska vi med kärnkraft till när vi har el?".

Vattenfalls kampanj två hål i väggen har uppenbarligen gått hem. Jag kan nu och här avslöja att den är falsk. Elen kommer inte från två hål i väggen. Den kommer från kraftverk någonstans långt bort, ofta producerad på ett sätt som påverkar miljön negativt. Att slösa på el är att slösa på resurser. Att bli smartare med hur vi använder el är jätteviktigt. Att värma upp hus med el är inte smart.

Vanligast i kraftverk är att koka vatten. Ångan driver en turbin som gör el. Elen skickas till husen där den används för att värma vatten till våra element. Det är mer effektivt att skicka det varma vattnet direkt till husen, som med fjärrvärme. Eller att värma vattnet direkt i husen, som med pelletspannor. Effektivitet är framtiden. Sverige är uselt på el-effektivitet. Och då menar jag uselt.

Men det mest intressanta med de självutnämnda miljöexperterna är att vem som helst tycker sig kunna bli miljöexpert. Tänk er tanken att en ledarskribent på en stor tidning, utan någon som helst bakgrundskunskap, skulle utropa sig själv till expert på ekonomi eller medicin. Jag tvivlar på att vederbörande skulle våga sticka ut hakan utan att åtminstone lite grann veta vad han eller hon pratade om. Men med miljö går det visst utmärkt.

Och de som faktiskt är experter på miljöfrågor eller miljöpolitik bara accepterar det. Jag har aldrig fattat varför. Ekonomer ger sig onekligen mycket mer självsäkert ut i debatten med sina bedömningar och åsikter än miljöforskare. Trots att det är minst lika svårt att veta något exakt om ekonomi än om ekologi. Trots att ekologer ofta är betydligt mer överens än ekonomer.

Jag önskar att alla miljökunniga människor i Sverige - alla som finns på våra universitet och företag, i våra myndigheter och i kommunerna - skulle våga stå upp för sina erfarenheter och kunskaper. Lika rakryggat som den mest självsäkra ekonom. Ekonomiska kunskaper har inte ett automatiskt högre värde. Att värna om miljön är att värna om ekonomin. De resurser naturen ger oss bygger faktiskt upp ekonomin, inte tvärtom.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2006 07:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: