sourze.se

Hasse Aro: "Jag har aldrig själv känt mig hotad"

I samarbete med Polisen och TV3 har Hasse Aro under 15 års tid lett programmet "Efterlyst". "Det är handlingen som är ond - inte människan.", säger Hasse Aro om sina kriminella intervjuobjekt. Maria Sågå intervjuar Hasse Aro för Sourze.

För många TV-tittare är Hasse Aro ett känt namn och ansikte. Han har deltagit i flera produktioner och både stått i bakgrunden som producent och framför kamerorna som programledare. Förra året blev han även tilldelad TV-priset "Kristallen" för "Bästa manliga programledare 2005". Mest uppmärksammad och känd för TV-publiken har han kanske ändå blivit för "Efterlyst" och uppföljaren "Ondska" där man detaljgranskar bakomliggande orsaker till några av senaste tidens mest omskrivna mord i Sverige. I programmet studeras händelseförloppet och gärningsmännens bakgrund, tankar och känslor.

"Vid brott som kan verka oförklarliga finns ändå alltid en anledning", säger Hasse Aro, som, innan han ska intervjua kriminella om deras kriminella gärning, ser till att bygga upp en god kontakt med honom eller henne på ett annat plan än den kriminella handling de utfört.
"Det är även viktigt att se människan i sin helhet, och inte ge honom eller henne en stämpel genom att bara utgå från hans eller hennes felaktiga handlande", säger Hasse Aro.
Synen på kriminella har inte ändrats genom mötet med dem.
"Det är handlingarna som är onda - inte människan", säger han.

Fritiden ägnar Hasse Aro åt familjen, men även resandet är ett intresse, och som producent för "Expedition Robinsson åren 2000 - 2001 och 2004 - 2005 har han haft möjlighet att besöka bland annat Sydostasien och Afrika. I augusti varje år arrangerar Cancerfonden en "rosa" månad, som är en kampanj för att samla in pengar till forskningen om bröstcancer. Precis som förra året var Hasse Aro värd för programmet - i år tillsammans med Renée Nyberg - och han tycker det är intressant med variationen av uppdrag. Dessutom är det ett plus att programmen har en välgörenhetsfaktor, där man får chans att hjälpa andra. Hasse Aro har, bortsett från "Rosa bandet"-galan, även varit värd för bland annat en Rädda Barnen-gala och en gala för insamling till Jugoslavien efter oroligheter där.

Efter alla år som "Efterlysts" programledare har Hasse Aro bett TV-tittarna om hjälp med en hel del brott där polisen famlar i mörker eftersom vissa pusselbitar saknas, och undersökningar visar att 25-30 procent av fallen antingen klaras upp helt eller kompletteras med tips.
"Morden på Helen och Jannika i Hörby har berört mig mycket. Och, naturligtvis, mordet på statsminister Olof Palme", säger Hasse Aro, "och dessa tre är exempel på fall som vi tagit upp flera gånger genom åren i hopp om att nya tips ska komma in."

Trots att nya uppgifter så sent som i slutet av november framkommit om Palmemordet så tror inte Hasse Aro att det kommer att lösas. Både mordet på Jannika och Helen har dock lösts mycket tack vare "Efterlysts" tittare.
"Men vad är det då som är så intressant med det kriminella?"
"Jag tror att det är för att det är spegling av samhället vi lever i idag och det är, speciellt vid brott som kan te sig oförklarliga, en fråga om "varför?".

Just frågan om "Varför?" var också grunden till programmet "Ondska" vars idé kommer från Hasse Aro själv, men även Stefan Wahlberg, som är intresserad av personlighetsstörningar av olika slag. Det är just personlighetsstörningar av något slag som oftast ligger bakom en människas handlande vid bott av olika slag, så som mord och våldtäkt. I en annan intervju med Hasse som ligger ute på TV3:s hemsida får han frågan om ondska finns i alla människor.
"Ja, förmåga till ondska finns hos alla människor. Alla kan hamna i situationer där man vinner på att utföra onda handlingar."

Trots sina program där Hasse Aro efterlyser kriminella så har han själv aldrig blivit hotad av någon av dessa, och han har eller aldrig blivit utsatt för något annat brott. Precis som de flesta av oss nog skulle svara så svarar även Hasse Aro att han inte vet om han skulle våga ingripa om han blev vittne till något.
"Det beror på situationen", säger han.

I "Efterlyst" medverkar - förutom det antal poliser som tar emot samtal - även Leif GW Persson som är kriminolog.

1980 tog Hasse Aro journalistexamen från Journalisthögskolan, och två år senare även examen i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, för att sedan återvända till Journalisthögskolan och avlägga ytterligare en examen - den här gången i ekonomisk journalistik - år 1983. Det var på lokalradion i Västmanland som han påbörjade karriär, och fortsatte sedan till lokalradion i Stockholm där han bland annat ledde "Stockholm direkt". Programledarkarriären i TV påbörjades när han under ett års 1989 - 1990 var programledare för "Trekvart", och sedan dess har han - förutom "Efterlyst", "Ondska" och olika galor varit bland annat ledare för "Dagar som skakade Sverige" ett program som skildrade stora nyhetshändelser, "Prestanda" och "Folkhemmet". Han har även varit synlig i nyhetsprogram och valbevakningar. Hasse Aro deltog även i ett program av "Hus i helvete" för en tid sedan där en kille lurades att det varit en inbrottsvåg i området, och att Hasse Aro med team skulle göra ett inslag om detta till "Efterlyst".

Julhelgen närmar sig, och Hasse Aro tvekar inte en sekund inför frågan vad han önskar i julklapp:
"Sprit och cigarrer", säger han och skattar, men erkänner att han aldrig brukar få något av detta. För övrigt ser Hasse Aro fram emot ett stort firande tillsammans med sin familj och sina släktingar, och mot resan till London han ska göra veckan innan jul.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2006 23:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: