sourze.se

Varför inte licensierade barnvakter?

Jag var i USA, Los Angeles, vid ett tillfälle 1983. Redan då fanns det licensierade barnvakter. Barnvakterna fanns på Gula sidorna. Det var alltid äldre damer och alla visade upp en legitimation med godkända stämplar och licensnummer.

På den tiden kostade de tre dollar i timmen. Dollarn kostade då c:a 12 kronor. Jag vet inte hur dessa äldre damer rekryterades eller kontrollerades men jag vet att de var pensionärer och tyckte om barn.

Vad jag tyckte om i detta var att det kändes tryggt och det var inte svarta pengar. Visst det är ett knälöneyrke men varför inte låta pensionärer i alla åldrar pröva på det om de tycker om barn och är lämpade för det?

Om du behöver barnvakt för att kunna gå ut, arbeta på kvällstid och inte har någon du känner som kan hjälpa till vore den här modellen bra. Du ringer och det kommer en person som du vet är registrerad, betalar skatt och du betalar mot ett kvitto.

Du behöver inte betala sociala avgifter, du behöver inte oroa dig för att skattemyndigheten ringer på din dörr. Du betalar kontant, mot kvitto, sparar kvittot och skickar in det tillsammans med din deklaration.

Visst måste det vara ett subventionerat arbete men vad spelar det för roll. Dagisavgiften är subventionerad, Volvo har fått statliga bidrag, Saab i Trollhättan har fått statliga pengar osv...


Detta skulle kunna skapa fler enkla arbeten som idag som alla borde veta köps svart. Det är mycket enklare att lägga 200 kronor i näven på en person för fyra timmars barnvaktsittning än 2000 kronor. För 2000 kronor för fyra timmar blir det om det ska inkludera, skatt, sociala avgifter,semesterersättning, obekväm arbetstidstillägg m.m.

Det är krånglet med alla olika skatter och alla timmar du tillbringar med att fylla i papper som gör att det finns en kolossal marknad för alla sorts skattefria arbeten!

Det gäller småföretagare inte börsnoterade eller jätteföretag. De har råd! Men inte de små!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2006 23:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: