sourze.se

Råd till dig med alkohol och droger i familjen?

Har du ont i magen och lever med konstant rädsla för någon i din familj som har drog- eller alkoholproblem? Missbruk påverkar alla i familjen. Det är aldrig ditt fel om någon annan missbrukar!

Känner du någon som dricker för mycket eller knarkar? Kanske är det någon nära dig, i din familj som använder droger eller blir full, hela tiden eller i perioder. Om någon i familjen missbrukar droger eller alkohol väcker det alltid oro och rädsla hos de som finns nära. En person som använder missbrukar alkohol eller droger en längre tid blir till slut alltid personlighetsförändrad. Den du en gång kände som en kärleksfull far eller som en god syster byts ut och blir någon annan som du inte längre känner. En person som bara tänker på sig själv, kanske blir aggressiv ibland, försöker tjata till sig pengar och kanske försvinner långa perioder utan att höra av sig. Alla i familjen påverkas. De anhöriga blir oroliga och rädda, många reagerar med tyst oro, man törs inte prata om missbruket. Inom familjen tystas det ofta ned för man orkar inte ta itu med problemet, om man gör det kanske det leder till bråk och skrik. Ofta törs man inte heller prata med någon annan, för man skäms. Man försöker dölja den hemska sanningen och låtsas som om allting är bra.

Kanske du dagligen har en klumb i magen av rädsla för vad för vad som händer med personen du älskar. Kanske undrar du vad du kan göra, du tänker att du borde göra mer, att du borde hjälpa personen. Här kommer några råd till dig som kan hjälpa dig om du är en av alla de människor som oroar sig för någon nära dig använder droger eller har alkoholproblem.
- Det absolut viktigaste är att förstå att det är inte ditt fel!
- Var ärlig! Om du tycker illa om vad personen gör, säg det. Du behöver inte skydda narkomanen eller alkoholisten.
- Rekommendera missbrukaren att söka vård och behandling. Där han eller hon kan få professionell hjälp av utbildade personer. Tänk på beroendet som en sjukdom. Drogen och alkoholen bygger om hjärnan till förmån för drogen. Beroende är ofta ett symtom på ett känslomässigt problem. Båda dessa orsaker gör att narkomanen och alkoholisten behöver professionell hjälp.
- Narkomanen och alkoholisten har valt ta drogen eller dricka alkoholen själv. Den kan också välja att sluta. Men ingen slutar om de inte verkligen, verkligen vill. Det är inte ditt fel om narkomanen eller alkoholisten inte slutar knarka eller dricka. Viljan att sluta använda droger måste komma från narkomanen själv.
- Det är de negativa konsekvenserna av drogerna och alkoholen som tillslut gör att missbrukaren slutar knarka eller dricka. Därför är det också viktigt att vara ärlig, säg ifrån och markera dina gränser. Visa vad du accepterar och vad du inte accepterar. Rucka inte på dina gränser. Om missbrukaren i längden ser att alla nära och kära försvinner och att drogerna och alkoholen ger mer negativa konsekvenser än positiva så till slut kanske han eller hon tar itu med sitt problem. Men bara kanske...
- Skydda inte missbrukaren, låt honom eller henne ta konsekvenserna av sitt missbruk. Låna inte ut pengar, betala inte mat, betala inte räkningarna eller annat för narkomanen eller alkoholisten. Om en person väljer att lägga sina pengar på droger och sprit låt då denne ta konsekvensen av detta. Därför har han eller hon kanske inte råd till t ex mat eller busskort. Men det gör att personen måste prioritera vad som är viktigast för denne. Att hjälpa missbrukaren med pengar och mat gör bara att denne kan fortsätta handla ännu mer droger och sprit med sina egna pengar.
- Den beroende ljuger inte för att jävlas med dig. Narkomanen eller alkoholisten ljuger för att skydda sin drog. Han eller hon förnekar ofta verkligheten och ljuger på grund av rädsla att förlora drogen. Därför behöver du inte ta lögnerna personligt.
- Prata! Om du känner dig orolig och rädd, prata med någon du litar på. Prata ur dig din oro, lid inte i tysthet. Du kan även ringa jourhavande medmänniska och tveka inte att ta professionell hjälp. Du kan även delta i anonyma anhörigmöten genome exempelvis organisationerna Al-anon eller ACoA.
- Sist men inte minst, du kan inte rädda narkomanen eller alkoholisten! Han eller hon måste rädda sig själv och ta hjälp av professionella instanser. Han eller hon måste själv vilja sluta och vilja leva ett annat liv. Vi får alla ta konsekvenserna för våra val. Missbrukaren får ta konsekvenserna för sina val och du får ta konsekvenserna av dina. Därför, satsa på dig själv! Se till att du mår bra och får leva ett liv i välmående trots de val din anhöriga har gjort. Du är värd ett lyckligt liv!


Om författaren

Författare:
Carina Bång

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2006 13:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: