sourze.se

Artiklar skall alltid vara äkta

För tre år sedan, under euro-valet, skrev jag en artikel i Sourze och i min lokaltidning om att användning av mallar till insändar– och debattartiklar är fusk.

Ämnen hittade ur så kallade insändarbanker är enligt min mening inte äkta, när de sedan skrivs av en eller flera skribenter.

Samma dag som artikeln publicerades i min lokaltidning –Smålandstidningen – deltog jag på ett möte, tillsammans med kampanjarbetare för Stiftelsen Sverige i Europa. Den första som anlände påpekade sitt missnöje över min artikel och att jag riskerade att förstöra samarbetet mellan de ”ja-sägande” partierna. Det vill säga för att jag hävdat att vi skulle riskera trovärdighet om flera skribenter skrev artiklar med samma argument.

”Stiftelsen Sverige i Europa” gav under våren också ut en handbok om euron, med argument för den och när statsminister Göran Persson höll sitt första maj-tal i sin hemstad Katrineholm, uttryckte han sig rätt och slätt som vilken näringslivspamp, moderat eller ja-talande euroförespråkare som helst. Detta var förvånande att höra på ett första maj-tal. Särskilt eftersom statsministern väntat med uttala sig offentligt om euron, till ett år före valet.

Ikväll 3/7 rapporterar nyheterna om hur riksdagsledamöter ordagrant citerar fakta från intresseorganisationer i sina motioner, i landets främsta demokratiska organ. En socialdemokratisk riksdagsledamot, citerar ordagrant begrepp ifrån LO-utredning, precis som om fakta vore hans.

En moderat stjäl uttryck från tandläkarförbundet. En folkpartist citerar en motorganisations underlag, till en motion om trafikskatt.

Om man använder fakta från forskare, intresseorganisationer, temo-undersökningar med mera är det inte fel, snarare en nödvändighet. Däremot bör skribenten/motionären alltid referera utifrån en personlig infallsvinkel över problemet, därefter kan artikeln betraktas som personligt skriven. Den nödvändiga faktan måste också ha en källförteckning.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten förklarade: Om källan, LO, bekräftats i motionen skulle motionären anklagats för att gå en viss organisations intresse. So what?
Det är inget fel att framföra LO-intressen om man har samma ideologiska övertygelser. Eller om faktan behöver ställas i kontrast till en annan. Men det är en annan sak att göra som Gudrun Schyman, då hon inledde sin premiär som krönikor i ”Kristianstadbladet” - 2003 - genom att stjäla ett helt alster från en känd feministisk författare.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2006 13:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: