sourze.se
Artikelbild

Lassie vinner våra hjärtan igen!

Så var det dags för ännu en remake på den numer klassiska sagan om hunden Lassie. Klassamhället och krigsromantiken må gå över huvudet på barnen men slapstick och empati för djur till stråkar kommer att sälja fulla hus.

Titel: Lassie
Genre: Barn-/Familjefilm
Speltid: 101 minuter
Land: England
Manus och regi: Charles Sturridge
Originalberättelse: Eric Knight
Foto: Howard Atherton
Musik: Adrian Johnston
Skådespelare: Peter Ó Toole, Samantha Morton, John Lynch, Steve Pemberton, Jonathan Mason, Hester Odgers, Peter Dinklage, John Standing, Robert Hardy, Peter Wight m.fl.
Betyg: VG
Sverigepremiär: 7 april

Lassie är en av filmhistoriens största succéer med tio långfilmer och över 600 tv-program. Megastjärnan Elizabeth Taylor fick elva år gammal sitt genombrott som barnskådespelare i 1943 års version. Även celebriteter som Mickey Rooney, Roddy McDowell och Jimmy Stewart förekom i Lassiefilmerna. Den amerikanska tv-serien har belönats med två Emmy-utmärkelser och har visats i över 50 länder. 2005 filmades denna version av Lassie på Irland, Isle of Man och i Skottland. Manuset bygger på Eric Knights klassiska berättelse från 1940, "Lassie på äventyr", som faktiskt började som en novell i en novelltävling men sedan byggdes på till en roman.

I det fattiga gruvsamhället gruvsamhälle i Yorkshire tvingas familjen Carraclough att sälja sin älskade hund Lassie till hertigen av Rudling samtidigt som andra världskriget håller på att ta vid. Misären är påtaglig liksom det hierarkiska klassamhället där adel domderar nästan hur de vill. Lassie rymmer ideligen från sin nye ägare och barnbarnet till hertigen förstår att hunden mår bäst hos sin egentliga familj medan hertigens hjärta är hårt. Pojken Joe är den som håller av Lassie mest och tvingas förstå att familjemedlemmar faktiskt går att sälja i onda tider.

Gruvan stängs och hertigen flyttar Lassie till sitt gods i norra Skottland. Men när Lassie äntligen lyckas ta sig ur den bur hertigen placerat henne och undkommit hans hejduk beslutar hon sig för att hitta hem till sin älskade familj i Yorkshire igen. Så hon inleder en mödosam vandring fylld av faror orsakade såväl av naturen, det är vinter, som av människan, alla som korsar hennes väg har inte goda avsikter. Men hon finner också kärlek på oväntade platser, snälla människor som hjälper henne att hinna hem i tid till jul…

Peter O’Toole som gestaltar hertigen har verkat som skådespelare under ungefär fem decennier, till skillnad från nioåriga Hester Odgers som spelar brorsdottern Cilla, den roll som ursprungligen gjordes av tidigare nämnda Elizabeth Taylor.

Joes mamma Sarah spelas av Oscarsnominerade Samantha Morton. John Lynch spelar hennes man Sam. Lynch kanske flera känner igen från den utmärkta filmen "I faderns namn" som handlar om IRA. Lynch har tidigare också samarbetat med regissören Sturridge i en uppsättning av Måsen. Men den första skådespelaren som bestämdes var Peter Dinklage, som spelar Rowlie som reser omkring med en dockteater och faktiskt ger lite av det hopp som Lassie inte har mycket av på sin pilgrimsresa hem till familjen från fängelset i Skottland. Dinklage har tidigare mestadels varit med i independentfilmer som till exempel den underbara filmen "Station Agent" och gör även här en bra rollprestation. Hunden Lassie spelas av collien Mason och två bodydoubles.

- Eric Knights berättelse är väldigt klassisk, säger regissören Charles Sturridge och fortsätter; den handlar om teman som hemkomst och kärlek. Jag gillar också möjligheten som en sådan här berättelse ger åskådaren att följa med på en känslomässig resa, att känna ett starkt band till "hjälten" på ett plan som kanske inte finns i de flesta andra filmer. Det är något speciellt med en rollfigur vars känsloliv skapas av åskådaren själv. Åskådaren måste projicera, låta hunden spegla de egna känslorna eftersom hunden själv inte kommunicerar på människovis. Resultatet blir ett mycket starkt band mellan Lassie och biopubliken.

Jag kan bara hålla med och säger igen: trots att barn inte alltid uppfattar saker som inkonsekvens då det gäller att skildra klassklyftor slutet är nämligen en aning osannolikt men lyckligt precis som det ska vara så gör den bombastiska musiken, de vackra landskapbilderna och sagans peripeti med kärlek som huvudkrydda att ögonen tåras på hela familjen.

Denna remake kommer att sälja fulla hus.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2006 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: