sourze.se

Susann Larsson över-viktig?

"Det är nästan skrattretande att läsa dina ord, hur du säger emot dig själv hela tiden. Du är så fel ute. Låt mig förklara lite för dig Susann: Diagnosen fibromyalgi kom till i en tid då man inte kunde förklara vad som hände..."

Funderade ett bra tag på vad ska jag skulle börja ta upp och bemöta, när jag läste din artikel. Jag hoppades att det hela var ett skämt från din sida, men insåg rätt snabbt att så inte var fallet. Bara att beklaga. Syftet med artikeln förefaller för mig som att du enbart är ute för att provocera, inget intresse av att få igång en debatt. Du hänvisar till www.fibromyalgi.se i din artikel, men du skulle kanske läst lite mer än bara första meningen därinne, innan du satte dig ner och skrev artikeln.

Det är synd och skam att du inte uppfattar ironi, då du dessutom själv gör tafatta försök till detsamma. Med enda resultatet att du framstår som sensationskåt, vilket verkar vara din grej.

För det första så undrar jag var du hämtat dina uppgifter att det i huvudsak är överviktiga kvinnor i 20-35 årsåldern och som ej har arbetat tidigare, som får diagnosen fibromyalgi? Enligt dig så måste jag alltså gå upp i vikt, skaffa mig hund och fixa en massa gnälliga hemsidor, för att uppfylla de kriterier som du har, för att jag ska kunna säga att jag har fått diagnosen fibromyalgi. Jag inser dock att det blir problem för mig när det kommer till den där biten om arbete, där skiter det sig...

Det är nästan skrattretande att läsa dina ord, hur du säger emot dig själv hela tiden. Du är så fel ute. Låt mig förklara lite för dig Susann: Diagnosen fibromyalgi kom till i en tid då man inte kunde förklara vad som hände, bara ordet fibromyalgi i sig, betyder muskelsmärta, men egentligen handlar det inte ett dugg om muskelsmärta. I början sågs fibromyalgi som en slutgiltig diagnos, nåt som inte gick att förbättra. Men kunskapen och forskningen går framåt och idag så vet man att det GÅR att bli bättre, kanske inte fullt ut 100 , men det är inte en återvändsgränd.

Nu vet man till exempel att man ska undvika uttröttning av enskilda muskelgrupper, på grund av att, kroniska smärtpatienter har sämre förmåga att upprepa rörelser jämfört med "friska", det har med motorunits i muskulaturen att göra. Det visar sig på så sätt att när vi arbetar, så blir vi snabbt uttröttade och långvarig smärta/belastning i kombination med hög intensitet, ökar dessutom risken för att central sensisitering, ska uppstå. Det är DÄR vi har kärnan. Får vi då en central sensisitering, så har det skett en anatomisk förändring centralt, alltså i nervsystemet och den del av hjärnbarken där smärta registreras.

Det som visat sig ha bäst effekt för läkning och nervsystemets egen läkningsförmåga, är lågintensiv konditionsträning. Eller som min sjukgymnast sa till mig:
"Att promenera med hundar är nåt jag skulle kunna ordinera, om de inte drar för mycket."
Snälla Susann, sen när blev det farligt att röra på sig?

Sen det du skriver om att fejka punkterna är bara bullshit. Allodyni är smärta som framkallas av retning som normalt ej är smärtsam och det testas genom måttligt tryck på 18 anatomiskt definierade ställen, det läggs ett tryck motsvarande 4 kg /cm2 och det ska vara en smärta som ökar oavsett trycket. Det trycket är ungefär så att nageln vitnar, inte mer, men trycker man hårdare har alla ont. Dessa punkter som du nämner och som är en del i utredningen för att ställa diagnos, är just ett tecken på allodyni.

Sen tar du upp min artikel "Kvinna och kåt!" och kommenterar: "Är det inte jävligt märkligt att man kan känna en sexuell frustration när man har en brännande smärta i hela kroppen. Har själv haft fruktansvärda smärtor av andra orsaker, och det sista jag kunde tänka på var att ha sex, än mindre känna kåthet."

Det tror fan det, men du måste kunna skilja på akut, kortvarig och konstant smärta. Om jag tolkar dig rätt så anser du att människor med en smärtproblematik inte får vara kåta, de får inte ha sex? Susann, livskvalité. Sug på det ordet en stund. Vad är människovärde, ett värdigt liv, vad innebär de orden för dig? "Att lära sig leva med smärtan. Du är inte din diagnos.."

Anser du inte att vi som lever med smärta ska få göra det bästa av våra liv, med våra förutsättningar? Intressen, husdjur, sex.. det vill säga, det som ger och berikar livet, gör smärtan uthärdlig och distraherar en stund. Är det något som ska tas ifrån oss? Kropp och själ sitter ihop. Vad är mer nyttigt och bra för kropp och själ, än att känna lust och beröring? Jag har själv en sjukdom som gör att det värker mer eller mindre i min kropp hela tiden. Men man lär sig leva med smärtan. Har länge vetat att värme, närhet och beröring är saker som får mig att må lite bättre, som ett komplement. Endorfinerna smärtlindring frigörs, oxytocinet flödar när lusten väcks, det strömmar genom kroppen. Plötsligt bedövas smärtan lite och jag får må bättre för en stund. De är så viktiga för mig, de där små stunderna som jag försöker ta tillvara på i livet.

Jag lever i nuet och tar en dag i taget. Kan jag då dessutom få några små stunder av värme så tar jag gärna emot det, en extra bonus. Sex är naturligt och ska så förbli, om det i sin tur kan vara till hjälp och förebygga både stress och lindra smärta, så varför ska jag då inte få njuta av det? Jag står fortfarande för mina ord i den artikeln och vet du vad, jag är både smärt, kåt och trosvåt. Trots att jag har konstant smärta.

Du skriver: "Varför får fler och fler kvinnor i arbetsför ålder så ont överallt? Vad är de missnöjda med? Många som fått diagnosen fibromyalgi, har aldrig ens varit ute i arbetslivet och vänt. Varför skulle någon fuska sig till sjukskrivning? Så roligt är det inte att bara vara hemma och få sin ekonomi raserad, skriver en upprörd smärtpatient till Aftonbladet efter Insiders program 17/2 i år."

Jag vet att det låter konstigt Susann, men du... tro inte på allt du ser på TV och läser i kvällspressen. Bara ett tips. Självklart finns det rötägg, som på alla andra ställen. Jag tvivlar inte en sekund på att de finns de som utnyttjar systemet, men jag är också helt övertygad om att de inte utgör majoriteten. Istället för att som du gör nu, sparka på de som redan ligger, varför inte fokusera och belysa VAR det brister?

Hur funkar vården, försäkringskassan, var är anslagen från regeringen? Vad säljer? Hur vinklar media de här frågorna? DÄR har du svaret.

Källa:
Länk: praktiskmedicin.com

Länk: ki.se
/klinisk_smartforskning/

Länk: 66.249.93.104
/inr/leli/dokumentarkiv/pm_fibromyalgi.pdfallodyni&hlsv

www.fibromyalgi.se


Om författaren

Författare:
Åsa Welin

Om artikeln

Publicerad: 26 sep 2005 20:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: