sourze.se

Konsten att leva: 4. Fokusera på det viktiga

Hur många har inte sagt och trott att de fokuserat rätt i sitt liv och så en dag händer något som får dem att tänka om? Det kan vara en skilsmässa, en sjukdom, en nära anhörigs död eller en naturkatastrof som gör att hela livet vänds upp och ner.

Det är inte alltid lätt att veta vad som är viktigt men genom att ha intentionen att göra rätt, kan du öka sannolikheten. Många sitter fast i vardagens ekorrhjul med arbete, mat, städning, betalningar av räkningar, fritidsintressen samt att ta hand om familj och vänner. En vanlig dag ger dig kanske inte tid att tänka på de större livsfrågorna eller ens fundera på om du kan göra saker annorlunda.
När du möter svårigheter eller katastrofer i livet ställs allt på sin spets vilket kan ge dig möjlighet att både tänka till och förändra mycket. Just att reflektera över vad som egentligen är viktigt istället för att göra som vanligt ger ofta nya insikter.

Många kriser skulle kunna undvikas om du tänkt efter före. Ibland kommer kriserna och ger dig kraft och vilja att ta tag i saker som borde ha varit självklarheter. Du skulle kanske ha ändrat din kost, slutat röka eller blivit sams med din bror tidigare. Även om livet ofta är långt, hinner vi inte eller framför allt skulle vi inte må bra av att göra alla misstag själva. Ju lättare du har att lära av andras misstag än att behöva göra dem själv desto enklare liv kan du få.

Alla kan hitta det de värdesätter och vill fokusera på. Är det familjen, din kost, träning, andliga utveckling eller är det att njuta och leva fullt ut i varje stund? Vad innebär detta, i så fall, för dig? Innan du specificerar och klargör vad du vill, är det alltid svårare att lyckas. Livet är vad det är och du är den som väljer och styr vad som skall hända dig. Vissa väljer att tro att det är enklare eller behagligare att fly undan eller skylla på andra men det straffar bara dig själv i längden. Arbetskompisen eller din partner kanske går in och gör de uppgifter du borde ha gjort. Detta skapar obalanser som kan vara svåra att reparera när vi skaffat oss felaktiga beteenden eller vanor. Först när alla står upp för sig själva och tar ansvar för sitt, kan harmoni och balans infinna sig.

Ju snabbare du lär dig att leva i nuet och sköta de småsaker som skall fungera desto mer ledig tid och kraft kommer du att få till att ha roligt och vara kreativ. Skulle du skjuta undan disk, tvätt, betalningar av räkningar eller löften du gett andra, skulle du göra dig själv besviken, på plan som tär på din kraft.
Många vill inte sköta sina åtaganden. De upplever det som tråkigt, jobbigt eller oviktigt. De kan tro att de inte får tid med något roligt om de gör det de måste först. Om du efter du gjort det du skall på jobbet och i hemmet, upplever det som att du saknar tid till det du vill göra bör du förändra din vardag.
Skyldigheter finns inte i livet förrän du tar på dig dem. När du lovar saker, föder barn eller skaffar dig saker som skall tas omhand, skapar du dig måsten. Det du upplever som jobbigt kan du dock oftast göra dig av med, dock inte dina barn…

De personer som i sin uppväxt inte fått lära sig att välja eller själva undvikit att ta tag i sina liv, kan ha svårt att veta vad de vill. Vi föds med en egen personlighet som skall vårdas och utan bra förebilder som barn missar vi mycket. Som väl var är det aldrig för sent att börja lära och förändra sig. Du som tycker dig ha haft en orättvis eller dålig barndom kan förlika dig med att den var som den var. Det är ingen ursäkt att skylla på din barndom utan alla kan ta tag i sina liv och bli den de är ämnade att vara.

De som inte vet vad de vill är delaktiga i att de har svårt att förstå och tyda sig själva. Vi tar in och sorterar ständigt information på mängder av plan. Tanken är att vårt nervsystem skall förse oss med signaler som vi skall fatta beslut utifrån. Om det finns gifter, bakterier, virus, svamp, parasiter eller andra saker som stör nervsystemet riskerar vi att signaler går fel, misstolkas eller inte fungerar alls. För att förenkla för dig själv, din kropp och ditt nervsystem, kan du se över din omgivning och rensa bort saker som stör. Med träning, vila, frisk luft, rent vatten, stödjande vitamin, mineral balans och ekologiska matvaror kan du bygga upp dig. Ett väl fungerande nervsystem gör dig friskare, piggare och framför allt fungerar din känsla och intuition bättre.

Förutom kroppsliga defekter som stör dig kan själsliga sprickor, andliga problem eller andra störande faktorer som gamla händelser ställa till det. Våra själar och andar lever också för att utvecklas. Själsliga och andliga sår kan manifesteras i kroppen på samma sätt som fysiska. Genom att lära känna och hela dina delar kan du lättare uppleva välbefinnande. Olika delar har olika viljor inom dig och genom att få dessa viljor att fokusera på samma mål, kan du nå målen både snabbare och enklare.

Du lever i en kropp som visar dig, på de mest tydliga sätt, om något är fel. Om du lär dig att lyssna, lära och förändra ditt leverne för att undvika problem med din kropp får du lättare att känna vad du bör fokusera på. Det är naturligt att vara stark, frisk och lycklig, allt annat bör förändras till det bättre.

Personer som är beroende av något har svårt att tyda sina signaler. De dras till det kroppen vill ha för att fly eller känna njutning, om det är en medicin, en drog eller något vanligare som socker eller vetemjöl spelar ingen roll. Dessa ämnen, liksom många andra, stör kroppens kemi och ger dig en upplevelse av belöning. För att lättare veta vad som är viktigt och vad du skall fokusera på, är det bäst att bli av med alla beroenden. Först när kroppen fungerar som det är tänkt, fungerar din intuition och känsla som bäst.

När du tar hand om dig själv på alla plan förenklar du dina egna beslutsprocesser. Egot eller dina vänner kan försöka hindra dig eftersom de inte kan få dig dit de vill, lika lätt som tidigare. De kan tror att de blir lidande om de inte får den hjälp eller närvaro de vant sig vid.

Ge dig själv tid att tänka efter och börja leva efter det du tycker är viktigt redan nu.


Om författaren

Författare:
Charlotte Kilman

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2005 10:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: