sourze.se

Jag vill betala SOLIDARISK skatt

Det var av en ren tillfällighet att jag sista dagen deklarerade via sms.

Jag visste inte ens om att tjänsten fanns, utan såg uppmaningen på deklarationshandlingarna. Jag stämde snabbt av kontrolluppgifterna och skickade iväg sms:et.

Tur att man är låginkomsttagare, konstaterar jag motvilligt. Undrar hur de stackars mångmiljonärerna gör med sina deklarationer, vars hjälp till skatteplanering de sannerligen får av jurister? Det är sedan länge känt att vår skattelagstiftning är omöjlig att förstå för den som inte är insatt i den. Eftersom tongivande politiker förespråkar en grundsyn som går ut på att rika människor ska beskattas hårdare, är det heller inte svårt att förstå om "de rika" också är de som mest letar kryphål på laglig väg. Den som avkrävs hårdast straff är också den som försöker få bästa försvarare.

I torsdags diskuterade jag självdeklarationen med en släkting, vars grundsyn består i att: skatter är de rikas förtryck mot de fattiga. Med "de rika" menas då elaka direktörer i det privata näringslivet. Vi kommer in på fastighetsskattens absurda existens. Släktingen, en kvinna, intar, som alla velputtar, två attityder: Å ena sidan kan hon inte förstå varför hon som änka ska tvingas betala en relativt hög fastighetsskatt, på sitt gamla ruckel till hus. Kåken saknar dusch och är allmänt kall.

När jag invänder mot den korkade politiska definitionen "attraktiva bostadsområden", säger hon "Folk behöver inte bo i så fina hus."
I klartext: de som har råd med stor, flott villa och swimingpol, ska också betala högre fastighetsskatt och därpå förmögenhetsskatt.

Argumentet är en sliten klyscha från sossepolitiker och vänsterut och än mer från deras väljarsympatisörer. Själv finner jag inte fog för argumentet. Vad är det för ont med att människor med mycket pengar investerar i sitt boende och skapar ett trivsammare, personligare hem åt sin familj?
Varför ska dessa människor i många fall tvingas låna pengar på bank, för att kunna betala sin fastighetsskatt?
Om en villaägare vansköter sitt hus och sin trädgård, så att den utgör miljöproblem för grannarna, är det rimligt om stat och kommun tar ut straffavgifter eller böter. Men om en skötsam människa rustar upp en fallfärdig kåk och bygger till fin altan, balkong och lusthus i sin trädgård är det sjukt att denne individ blir upptaxerad för sin händighet.

Fastighetskatt är en del av kapitalskatten. Ett villaköp är en kapitalinvestering och måste därför också beskattas. Men: varför kan denna lilla procentenhet i fastighetsskatt –inklusive eventuell förmögenhetsskatt – inte dras när hus skall säljas? Varför tvingas betala skatten medan man äger villan och redan tampas med lån och övriga utgifter?
Förmögenhetsskatten har dessutom spelat ut sin ideologiska roll för länge sedan, då de mest förmögna industriledarna slapp betala den. Varför ska då låg –och medelinkomsttagare tvingas betala den?

Själv går jag in för att betala så solidarisk skatt som möjligt. Det gör nog de flesta svenskar. Men bara för att jag betalar solidarisk skatt betyder inte det att skattesystemet behöver vara solidariskt. Ett lägre skattesystem skulle vara minst lika solidariskt. Skillnaden är att de skadliga skatterna skulle försvinna inom kort och skatt på arbete och boende radikalt sänkas. Det ska vara lönsamt att arbeta och lönsamt att betala skatt. Ju lägre skatter desto större villighet från medborgarna att betala den och därmed får staten högre skatteintäkter. Det kallar jag ett SOLIDARISKT skattesystem.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2005 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: