sourze.se

Så här lägger du av!

Om du är nykter! och har funderingar på hur du håller på, häng med här lite. För jag tänkte dela med mig lite tips om vad du behöver göra. Det är enkelt, och det gör inte ont.

Om du är påverkad nu, lägg till den här sidan i dina favoriter och återkom när du är nykter.

Om du brukar och är helt OK med det, lägg till den här i dina favoriter ändå. Som bajenfan vet man att bollen är rund och planen är platt; allt kan hända på 90 minuter. Vem vet, du kanske får skäl att ändra dig imorgon redan. Riktigt smarta människor stänger aldrig dörren helt, eller hur?

Om du är nykter! och har funderingar på hur du håller på, häng med här lite. För jag tänkte dela med mig lite tips om vad du behöver göra. Det är enkelt, och det gör inte ont.


1.

Det första du behöver veta är, om du över huvud taget har ett problem eller inte. Fast om du börjat ana ugglor i mossen, så... ingen rök utan eld, som man säger. Osv osv, jag ska skona dig från fler ordspråk, du förstår vart jag vill komma. JAG har ALDRIG behövt fundera om jag har ett problem eller inte. Liksom den stora majoriteten av de andra brukarna. Om du har fått den tanken, så har du fått den av ett skäl. Jag menar, du verkar vara en intelligent människa - annars hade du väl aldrig hittat hit, till att börja med!

Men ändå, hur får du ett exakt svar på din fråga? -Rätt enkelt, faktiskt. Det finns et flertal kriterier som t.ex. beroendeläkare använder sig av för att fastställa diagnosen Missbruk, respektive Beroende. För missbruk d.v.s "problematiskt bruk" ska ett eller fler av "vara uppfyllt, upprepat, eller varaktigt" under samma 12-månaders streck: 1. upprepat bruk som leder till trassel skolk i skolan och från jobbet, vanskötsel av hem och/eller barn osv; 2. upprepat bruk vid risk fysisk skada, bruka och köra ut i trafiken osv; 3. upprepad kontakt med rättvisan LOB osv; 4. fortsatt användning trots sociala problem.

För regelrätt beroende ska 3 eller fler kriterier vara uppfyllda under samma 12 månaders streck: 1. Toleransökning - du behöver den dubbla dosen mot vad du behövde för ett år sen, för att få samma effekt; 2. Abstinens - du får besvär om du lägger av tvärt, eller har satt i system att använda annat för att lindra besvären; 3. Kontrollförlust - du brukar mer och oftare än vad du hade tänkt dig varje gång; 4. Du har velat minska eller lägga av vid minst två tillfällen, men misslyckats; 5. Du lägger många timmar av ditt vakna liv på att skaffa fram, bruka, och återhämta sig från drogen; 6. Du har gett upp aktiviteter som du förut tyckte om pga drogen; 7. Du fortsätter att bruka, trots att du VET att det orsakat eller förvärrat problem.

Vill du gå igenom detta med en pålitlig beroendeläkare och bor i Stockholm, så kontakta Mariapol. De har superduktiga proffs som kan det här på sina fem fingrar. Tjusningen med Mariapol är att de är privata numera, så de tar emot även anonymt och behöver inte ens spara ditt personnummer! Coolt, eller hur: in, tala, kolla, ut; betala 140 spänn bara vid entrén... Marknadsekonomi när det är som bäst, helt enkelt!


2.

Att konstatera att du har ett problem betyder INTE att du är redo att jobba med det. Du behöver kolla om, i så fall hur mycket, du vill ändra på din situation.

Tro på mig, du ska INTE hoppa inte över det här steget! Du vill inte tabba dig det första du gör; och du ökar dramatiskt risken att misslyckas om du gör ett ogenomtänkt försök. Stå på dig mot alla som trycker på och säger "vad har du att förlora" - de har uppenbart aldrig förlorat sin värdighet... Att misslyckas snabbt suger: man har problemet kvar, plus ett misslyckande, som gör att man känner sig helt värdelös!

Alltså: ta reda på hur motiverad du är. Kan verka enkelt "vaddå, det vet man väl" men är lurigt som bara den. Jag vill föreslå ett profsverktyg för dig som vill ha det allra bästa, som heter Hästskon. Du tar ett A4 som du delar med ett kors mitt i. I rutan uppe till vänster skriver du: 1. Fördelar om jag fortsätter som hittills. Nedanför den, i rutan nere till vänster: 2. Nackdelar om jag fortsätter som hittills. Sen går du över till höger sida. I rutan NERE till höger skriver du: 3. Nackdelar med en förändring t.ex. en behandling. I rutan ovanför, höger uppe, skriver du: 4. Fördelar med en förändring.

Alltså:
14
23

Du ser nu varför det heter Hästskon. Du skriver ner rakt och ärligt dina skäl för och emot Status Quo, samt för och emot en förändring. Obs obs! Meningen är att du ska följa siffrorna strikt, inte hoppa över kors och tvärs. Det finns starka psykologiska skäl varför det är viktigt, annars blir det pannkaka i huvudet ändå. Så: töm ut ruta 1 helt, innan du går till ruta 2, osv. Hästskon är ingen lätt grej, det tar faktiskt 2-3 timmar, ibland en hel dag!


3.

Hästskon gör du bäst tillsammans med en socialsekreterare. Liksom för övrigt hela funderingen kring din situation. Tveka inte att ta kontakt med soc, om så bara för att prata! Sanningen är, att de aldrig kommer påduvla dig en behandling eller något annat drastiskt om du inte riktigt ber om något sånt. Stämmer bra, det finns en tvångsvårdslag som heter LVM; men vistelsen på LVM-hem kostar mellan 3.000 - 6000 kr/dygnet ! så soc spar på krutet tills den dag du är nära att ta livet av dig med droger. Förresten så tar många sockontor inte LVM ens då längre! För soc har helt enkelt inga pengar.

Men de är ena baddare på att tala med folk. Det är gratis. Och det kan du faktiskt behöva, till att börja med. Så: en het rekomendation alltså, ring soc genast!


4.

Sen, om det gått så långt som att du vill ha behandling nu genast, så kan du väl hjälpa din socialsekreterare hjälpa dig. Kom ihåg att soctanten har en chef, som undrar varför just du ska få pengar till en kostsam behandling och inte någon annan. Det kan vara klokt att ta kontakt med AA eller NA, börja delta på deras möten. Tala med folk där, skaffa dig en sponsor, d.v.s. en nykter mentor. Denne kan följa med dig till möten med soc, berätta hur duktig och skötsam du varit, hur du kommit till möten och visat dig öppen och villig att förändras. Men att det inte går utan regelrätt behandling.

Soc tror på sponsorerna. Om soctantens chef ska välja mellan att bevilja behandling till en som kommer själv, eller gudbevars dragandes med sin mamma, och en som kommer med en sponsor från AA/NA, ja då är valet klart. Den senare åker på behandling, den andra "behöver utredas mera".5.

Om du ändå vill lägga av på egen hand, tänk efter: löper du risk för liv och lem? Om inte, tuta och kör! Forskningen visar att det är väldigt många som slutar själv, utan behandling.

Hemlisen verkar vara att lära sig trivas i nykterheten. Alltså, sätta sig själv i förgrunden, inte sina nära och kära. Man kan inte rå över vad som hänt, bara över sånt som händer här och nu. Gå i stället helt in för att göra meningsfulla och, ja varför inte, roliga grejor för sig själv, i nyktert tillstånd.

När du beslutat dig, rensa först ut skiten hemifrån. Svara inte i telefon - du kan ringa själva de du behöver tala med. Tala om för din omgivning att du vill FÖRSÖKA sluta. Fast börja inte gå på dem att sluta med sina grejor! för då får du mothugg, tappar humöret, och riskerar återfall.

Träna på TackaNej-taktiken: 1. Säga "Nej, jag vill inte" klart och tydligt ljug inte: "Jag kör..." osv. 2. Föreslå alternativ "jag vill hellre ha ett mineralvatten med massa citron i, iskuber också om du har" - gör det gärna lite extra besvärligt, så den andre känner att man gjort något för dig och kan släppa det där. 3. Byt ämne. 4. Om man tjatar, konfrontera: "Varför är det så viktigt för dig att jag dricker/brukar?" Och kom ihåg kroppsspråket: röstläget, blicken, kroppshållningen, c:a 70 procent av vår kommunikation sker genom dom. Var inte en mus, utan ett avslappnat lejon!

Kom ihåg att sug är som en våg. Den kommer. Och den går. Man tror att det ska öka och öka tills man exploderar eller något, men det stämmer alltså inte!


6.

Om du inte vill sluta helt, så kanske du vill begränsa skadorna. Harm Reduction är ordet: lär dig hantera din drog på ett tryggt och säkert sätt åtminstonne! Så finns det kanske ett "du" kvar att rädda senare...


6.

Länkar:

Anonyma alkoholister www.aa.se
Anonyma narkomaner www.nasverige.org
Drug addicts anonymous Sverige www.daa.nu

Mariapol www.mariaberoendecentrum.se
Soc Stockholm www.stockholm.se klicka på stadsdelar, hitta din stadsdel

Harm Reduction på svenska Länk: fajaf.com
Harm Reduction på engelska www.harmreduction.org


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2005 02:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: