sourze.se

Snart är nog festen slut

Varje arbetsdag är 14 procent av alla arbetsföra antingen sjukskrivna eller förtidspensionerade. Sjukkostnaderna ökar dubbelt så fort som tillväxten i svensk ekonomi.

Forskare från Arbetslivsinstitutet, Försäkringskassan, Statens folkhälsoinstitut mfl statliga myndigheter ha utrett sjukfrånvaron. Det är en dyster läsning som presenterats i dagarna.

Under perioden 2000 till 2004 var i snitt 14 procent av befolkningen i åldrarna 20 till 64 år borta från arbetsmarknaden med ersättning från sjukförsäkringssystemet. Ytterligare 6 procent var registrerade som arbetslösa eller deltog i arbetsmarknadspolitiska program. 2004 kostade sjukfrånvaron staten dvs medborgarna 125 miljarder.

Det innebär en kostnad per person på 30.000 kr räknat på en arbetskraft av ca 4,3 milj personer. Till detta tillkommer att många har tilläggsersättningar genom diverse avtalsförsäkringar vilket gör att den totala kostnaden är minst 10 högre.

Forskarna konstaterar att Sverige har högst sjukfrånvaro i EU. Alla svenskar mellan 16 till 64 år fick ersättning från sjukförsäkringssystemen i 43 dagar i genomsnitt under 2004.

"Det mesta tyder på att utvecklingen kommer att fortsätta på samma långsiktiga bana", konstaterar utredarna uppgivet. Det är naturligtvis ett korrekt konstaterade så länge regeringen envisas med att skylla sjukfrånvaron på arbetsgivarna.

Någon som tror att det här kan fortsätta särskilt länge till utan att vi går emot en nationell katastrof?

Sverige, siste man Hans Karlsson kanske? släcker ljuset.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 13 apr 2005 19:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: