sourze.se
Artikelbild

Jag blev sjuk av min 3G-mobil!

Jag var en av de första som skaffade 3G-telefon och troligen en av de första som slutade använda den också.

I Januari 2004 gick jag på erbjudandet om telefonen med mobiloperatören "3" Tre. Sen följde en madrömstid. Först var allt frid och fröjd. Telefonen var en sådan som norrmannen Ole i Sällskapsresan skulle kunna ha. GPS-satelitnavigering, videosamtal, mp3-spelare som jag dock aldrig fick att fungera och en massa annat.

De första problemen var bara tekniska, och jag var faktiskt nöjd i början. Fast ringsignalen var på tok för låg och jag missade åskilliga samtal, en del jobb, och var i många 3-affärer och fick ändå aldrig någon hjälp. De hänvisade bara till kundtjänst och kundtjänst hänvisade till butikerna.

Mardrömsproblemen började i mars 2004 när jag satt i 45 minuter och pratade med en tjej på 3s kundtjänst i Köpenhamn. Jag fick en smygande huvudvärk, ingen vanlig huvudvärk utan en skrämmande huvudvärk som jag aldrig känt förut. Den kändes "metalliskt". Ni vet man kan få metallsmak i munnen, det här kändes om att ha "metalsmak" i hjärnan. Det kändes om jag hade blivit förgiftad. Det var en väldigt ovanlig och mycket obehaglig känsla.

Ju mer jag sedan använde telefonen desto mer huvudvärk fick jag och också illamående och stickningar i fingrarna. Till slut räckte det med att bara ta i telefonen för att få stickningar och bara att vara i närheten för att få illamående. Jag började ha telefonen avstängd, vilket var mycket jobbigt eftersom jag missade samtal.

Kulmen kom en dag i maj när jag satt på tunnelbanan och slog på telefonen för att ringa en bekant som inte svarade. Jag stängde genast av telefonen men hade redan fått stickningar i fingrarna, illamående och en tyngd i bröstet och begynnande huvudvärk. Jag åkte vidare hem, åt lite frukost och la mig i sängen. Jag inbillade mig någon gång att jag skulle få en mysig stund och läsa lite ur en bok men jag kände mig plötsligt helt utslagen! Ni vet så som man är när man är riktigt sjuk. Utslagen så man har svårt att lyfta benet för att vända sig i sängen.

Sedan den dagen har jag inte ringt mer i telefonen för att prata med folk. Jag har bara satt på den för att snabbt ringa till telefonsvaren och varje sådant samtal var en plåga. Jag har haft huvudvärk i flera timmar efter varje sådant litet samtal. Men ju mer jag har undvikit den desto bättre har jag sedan gradvis mått. Ett tag mådde jag så bra att jag tänkte jag att jag kanske bara skulle byta telefon, men så sa en röst inom mig "Nej! Jag vill verkligen inte vara en levande provdocka för deras nya telefoner."

3 accepterade att jag avbröt mitt abonnemang, trots att jag hade 19 månader kvar på bindningstiden, men bara efter en mängd kontakter med olika personer i 3s organisation där jag fick utstå bristande förståelse för mitt problem och ointresse av att få höra min historia.

Är jag frisk idag? Innan jag började använda telefonen mådde jag som en prins, jag tränar regelbundet varken för mycket eller för lite. Jag äter bra mat. Tro mig, jag är hälsan själv fysiskt. Eller var innan telefonen. Jag mår nu inte som en prins länge, men jag mår mycket bättre nu än gjorde när problemen med telefonen var som värst. I Själva verket försvann problemen så fort jag slutade använda telefonen. Gradvis har jag därefter återhämtat mig. Men jag har numera fått en överkänslighet även mot vanliga GSM telefoner så nu kan jag knappt använda de heller.


Om författaren

Författare:
Marcus Ottosson

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2005 08:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: