sourze.se
Artikelbild

Expressen ljuger igen om Melodifestivalen

Expressens redaktion måste vara jävligt desperat att sälja lösnummer inför Melodifestivalen i kväll. I en artikel undertecknad av freelansaren Lars Johansson påstår tidningen att hela finalen är "uppgjord" i och med låtordningen.

Man påstår att ordningen av framföranden kan avgöra vem som vinner. Jag kan avslöja att det hela handlar om en enda sak – BULLSHIT! Det här är ytterligare ett led i tidningens trakasserande av Christer Björkman, och jag kan försäkra er att Björkman, som jag har känt sedan 1984, men som jag inte har någon särskilt relation till, inom musikbranschen betraktas som en mycket seriös och rättvis person. Att just han i år blivit kvällspressens hackkyckling beror på två saker: 1 att Bert Karlsson som annars brukar ta frontplats när det gäller schlagerbråk i år har legat lågt och inte orsakat några skandaler och 2 Berts medieskandaler kring Melodifestivalen har blivit vad som inom tidningsvärlden kallas för "gammal skåpmat" som inte längre säljer lösnummer.

Det här med SVTs påstådda "fusk" med låtordningen är faktiskt också gammal skåpmat inom svensk nöjesjournalistik och det är absolut inte första gången man läste en sådan här artikel i Expressen. Jag minns väl år 1988 när jag stod bakom vinnarlåten "Stad i Ljus" med Tommy Körberg hur Expressen gjorde exakt samma sak som de gör nu. Men då var det SVTs Melodifestivalproducent i Malmö Kåge Gimtell som blev samma slags medieoffer som Christer Björkman blivit i år. Strax efter genrepet dagen innan finalen flög en liten kaxig Expressen-reporter som heter Maria Ekstrand på Kåge Gimtell och anklagade honom för fusk med låtordningen. Det blev Expressens sista led i trakasserandet av Kåge Gimtell under en längre tid. Tidigare hade han anklagats för att ha fuskat bara för att han inte avslöjade vilka som satt i juryn som valde låtarna. Jag minns en artikel där Expressen hävdade något så intelligensbefriade som att Gimtell och hans fru och dotter hade valt låtarna som skulle tävla i finalen! Nåväl, efter genrepet handlade saken om att Gimtell hade placerat Tommy Körberg som nr 11 av 12 låtar vilket skulle ge Körberg chansen att vinna. Men Körberg vann därför att han fick de maximum 12 poäng från sju av de åtta jurys som satt runt om i Sverige och 10 poäng från den åttonde. Vilken idiot som helst kunde begripa att Gimtell knappast kunde ha påverkat åtta 16-manna-jurys runt om i Sverige? Klart att det var Expressen som ljög – precis som de gör i dagens upplaga 17 år senare!

Och så till låtordningen. Vad spelar det för roll egentligen? Det sägs att första låten har mindre chans än sista låten. Det hela är nonsens. En bra låt är en bra låt oavsett vilken ordning den har i tävlingen. Roger Pontare hade fortfarande vunnit med "Vindarna viskar mitt namn" om han sjungit låten först. Samma gäller för Jan Johanssen med "Se på Mig" och även Charlotte Nilsson Pirelli med "Tusen och en natt".

Att Christer Björkman blev årets drevoffer är inte så konstigt. Alla andra som Expressen försökte knäcka lyckades klara sig snabbt innan dreven började. Bobby Ljunggren var en av dem. Genom att skriva en rak och ärlig artikel på Aftonbladets debattsida lyckades han visa svenska folket att han handlat rakt och ärligt och samtidigt lyckades han sätta stopp för Expressens larviga påhopp på hans skivbolag.

Att Expressen ljuger om Melodifestivalen är någonting som vi får vänja oss vid. De kommer att göra om samma sak nästa år. Då blir det ett nytt offer, en ny låtordning och en ny skandal. Och det värsta av allt är att vi dumma korkade idiotiska tidningsläsare kommer att stödja den där dasspappersrulletidningen att öka sin lösnummerförsäljning, för en sak tycks vara klar: vi svenskar älskar skandaler kring Melodifestivalen. Och det är helt okej så länge vi förstår att många av dessa skandaler är skapade på redaktionerna. De blir vinnarna i och med att de säljer fler lösnummer och vi, det svenska folket, är förlorarna för det är vi som köper tidningarna och blir matade med osanningar.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2005 13:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: