sourze.se
Artikelbild

Tänk om hela världen fick rösta?

Internet är fantastiskt. För ett tiotal år sedan hade tanken på globala omedelbara manifestationer stannat vid en tanke. Idag kan du visa ditt engagemang med ett klick.

Kanske har du fått mailet: "What if the whole world could vote in the U.S. presidential election?". När detta skrivs har drygt 235.000 röster lagts av i stort sett alla nationaliteter. Demokraternas kandidat John Kerry leder med 87.

Ger det här en rättvis bild av den globala opinionen? Självklart inte, men det är ett intressant kommunikationsfenomen. Du får ett mail från en vän med uppmaningen att rösta. Du skickar meddelandet vidare till dina övriga vänner. Kan man anta att de flesta av dem har samma syn på livet, politiken och omvärlden som du? Det är möjligt. Hur många länkar krävs i kedjan innan alla åsikter finns representerade? Åtta? Kan man anta att fördelningen Bush - Kerry ser annorlunda ut om några veckor? Troligen.

Få av röstposterna är statistiskt underbyggda och naturligtvis spelar internettillgängligheten stor roll. På Sri Lanka har 60 personer röstat. I Zambia 30. I Ecuador 190. Att Sverige anses som internettätt är det väl ingen tvekan om. För närvarande har drygt 4.700 röstat, 91 på Kerry. I USA har drygt 38.000 klickat sig in på sidan varav 72 stödjer Kerry. I Irak är loppet så jämnt det kan bli, 332 röster mot 333. Hur det kommer sig kan man grunna över ett tag.

Är personerna bakom röstforumet seriösa? De intygar att de inte är sponsrade, varken av elefanter eller åsnor. Länken "Looking for Åland?" längst ner på sajten, där ålänningar uppmanas välja Finland som hemland, tyder på viss vakenhet. Upphovsmännen ser webbröstningen i första hand som ett tankeexperiment och menar att om tillräckligt många deltar är resultatet intressant. Det väcker frågor om demokrati, engagemang och brist på engagemang, globalt och nationellt. Inte minst vad det låga röstdeltagandet i USA beror på.

Och handen på hjärtat, hur insatt är du själv innan du klickar?

: : :

Lägg din röst: Länk: betavote.com


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2004 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: