sourze.se
Artikelbild

Välfärdsapparaten i respirator

Tappade vi den någon gång på 1980-talet och fick den aldrig tillbaka? Vart är vi i så fall på väg idag? Vad kommer efter individualismen? Utnyttjanismen?

Vi läser dagligen om hur svenskar utnyttjar systemet, hur vi sjukskriver oss, utan att vara sjuka, utnyttjar olika sorters bidrag samhället är uppbyggt på. Ringholm tar regeringsplanet utan att riktigt behöva det, chefer tar ut enorma bonusar och fallskärmar utan några som helst betänkligheter osv.

Folk i allmänhet anser det vara deras fulla rätt att få en viss service för att de betalar "så mycket skatt", som de säger. Subventionerad skola, vård och omsorg, innebär inte per automatik att det är något slags självklar rättighet som man ska utnyttja till fullo, utan några skyldigheter. Det krävs faktiskt en motprestation från oss.

Maxtaxan på dagis t ex, innebär längre och tuffare dagar för de anställda. Var och en efter sin förmåga kan man tycka, men välfärdsapparaten ska finnas där som en självklarhet även för den som har råd med annat. Föräldrar som är sjuka och hemma borde väl rimligtvis kunna låta sina barn vara hemma med dem en dag? Föräldrar som slutar tidigare borde väl kunna hämta sina barn tidigare den dagen! Äldrevården kräver alltmer personal, men ekonomin gör att man måste hushålla istället och det blir tuffare för de anställda. Vad gör man då? Klagar. På vem? Jo, på dom anställda såklart.

Vad vi inte verkar fatta, är att det finns så många hål att stoppa skatterna i, att vi inte längre kan kräva den servicen för omvårdnad utan att inse att det kostar mer i skatt i så fall. Har folk inte insett att vårdapparaten för gamla och sjuka är enorm och växer hela tiden. Och hur mycket av pengarna blir i så fall över till personalen?

Med dessa tankar i huvudet anser jag att man faktiskt borde se över systemet. Det funkar inte att ha ett regelverk som bygger på att människor handlar solidariskt, om man inte gör det. Det blir alltmer en fråga om att sko sig själv på andras bekostnad.

Detta kanske låter som högerpolitik, men det är inte min avsikt - skit i blockpolitiken en stund. Att vara solidarisk tycker jag inte borde ha med partifärg att göra. Jag tycker t ex inte man ska sänka skatterna - utan se över regelsystemet! Sossarna - sluta flirta med medelklassen. Vi som folk måste bli mer solidariska - annars kommer inte vår välfärdsapparat orka längre. Den andas redan i respirator.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2004 21:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: