sourze.se
Artikelbild

Darin Zanyar kommer att bli världsstjärna!

Jag minns när jag först lyssnade på demon på vilken Darin sjöng. Det var i min bil som stod parkerad på Ringvägen i Stockholm. När jag hörde Darins röst tänkte jag direkt på första gången jag hörde Lisa Nilssons röst på en demo.

Den 17 årige Darin Zanyar som tog 78 procent av telefonrösterna när han sjöng i tävlingen Idol 2004 kan räkna med en stor och lång karriär inom pop musiken.

Han kommer att vinna hela tävlingen med lika stor marginal som han vann deltävlingen! Inte nog med det utan Darin kommer inom fem år att bli en av de största artisterna Sverige producerat sedan ABBA och Roxette! Vi har onekligen fött en ny "Prince" i Sverige!

Det här är kanske den kaxigaste artikel jag någonsin skrivit! Jag har ju inte hört alla deltagande i Idol 2004, men jag behöver inte höra dem för att redan i förvägs utse Darin till vinnare. Det kan inte finnas någon ny artist i detta avlånga land som matchar Darin Zanyar. Hans röst är i samma klass som Michael Jacksons och han har samma utstrålning som Mick Jagger och John Lennon hade när de var unga. De enda två svenska artister vars utstrtålning kan jämföras med Darins är Jocke Thåström och Mikael Rickfors - när de var yngre förstås! När man ser Darin i TV framstår de andra tävlande som färglösa amatörer, ungefär som många som droppat ut ur Sikta mot Stjärnorna eller Melodifestivalen så som den såg ut på 80 talet.

Till skillnad från TV-tittarna som endast fått höra Darin sjunga en kort låt i TV bygger jag mitt förhandstips på andra grunder. Jag är nämligen musikförläggare av Darin Zanyars första förlagda verk och har hört hans röst flera gånger under de senaste 18 månaderna. Låten som jag har förlagd heter "Give it" och sjöngs av en blivande artist som heter Sonja Shabo vars artistkarriär just nu är under förberedelse. Tillsammans med doldisarna Andreas Klingvall, Kristian Doger och Sonja Shabo skrev Darin Zanyar låten för cirka 18 månader sedan. Jag minns när jag först lyssnade på demon på vilken Darin sjöng. Det var i min bil som stod parkerad på Ringvägen i Stockholm. När jag hörde Darins röst tänkte jag direkt på första gången jag hörde Lisa Nilssons röst på en demo. Det var 1988 och jag minns hur jag blev löjligförklarad av journalisterna när jag tippade Lisa som en stor blivande artist i Sverige. Jag är nu beredd att ånyo bli kritiserad för min kaxighet när det gäller tipset om Darin Zanyar för en sak framstår för mig som obestridligt, nämligen att Darin Zanyar har Sverige, Europa och världen för sina fötter inom närmaste åren.

Vad är det då som gör mig så säker om Darin Zanyar? Efter att ha varit verksam i musikbranschen i snart 33 år varav 21 år i Sverige, har jag sett en hel del artister komma och gå. Jag har haft nöjet och äran av att vara den som upptäckt artisten Lisa Nilsson och jag var en av dem som förutsåg att Robert Wells och Peter Jöback skulle bli stora artister, Wells när han var bara 21 år gammal och Jöback när han var endast 17! Vidare minns jag hur jag en gång i mitten av 80 talet försökte utan att lyckas, övertala den då 16 åriga Josefin Nilsson att lämna Ainbusk Singers och bli soloartist. Jag har också varit mottagaren av en ändlös rad av demokassetter från just de typer av artister som man ser i bl.a. Sikta Mot Stjärnorna, Fame Factory och Idol 2004. Varje skivbolagsdirektör i Sverige vet vad jag menar. 99 procent av dessa är totalt talanglösa figurer som har lika stor chans att bli artister som jag har att bli USAs president! Vi brukar inte vara elaka mot dem men vi säger som det är - just precis såsom juryn i Idol 2004 gör och får så mycket kritik för. Om Peter Swartling med sin framgångsrika yrkesbakgrund skulle uppmuntra en artist som han VET är urusel, är det sannolikt att han skulle tappa sin trovärdighet i branschen. Om Bert Karlsson säger att en tjej är för "fet" eller "för ful" för att bli artist har han troligen rätt. Men när Daniel Breitholtz säger till Darin Zanyar att han är den "bästa" han sett under sin yrkeskarriär då får han medhåll av mig och troligen av alla andra i min bransch.

Darin Zanyars karriär som artist kommer att gå upp som ett raket. Om han blir värdlsstjärna kommer att bero på två saker; hur mycket pengar som investeras i honom av BMG och hur pass klok han och hans familj är. Jag minns en artist som heter Anna Book vars mamma så gott som förstörde hennes karriär genom att försöka vara förstå-sig- på-are när Sony Music ville lansera Anna stort. Darin kommer också troligen att gå igenom alla de vanliga problem som unga artister drabbas av i början av karriären d.v.s. tveksamt rådgivning, avsaknad av förståelse för avtalsinnehåll m.m. Jag läste någonstans att BMG skrivit in i avtalen med artisterna i Idol 2004 att kostnaderna för eventuella musikvideor skulle avräknas från de saftiga 12 procent royalty som erbjuds vinnaren. Men jag kan garantera er en sak. Oavsett om Darin vinner eller inte kommer han att få skivkontrakt på BMG och bli storstjärna och det är det mycket troligt att BMG i hans fall slopar den klausulen i avtalet för en sak är alldeles säker - Darin Zanyar kommer att bli den största guldkalv BMG Sverige producerat i Sverige på flera decennier!

Sen finns det förstås några till skäl varför jag tror att Darin kommer att bli världsartist. Rösten är förstås den bästa unga manliga röst i Sverige just nu, men inte nog med detta utan pojkens utseende och utstråling påminner mig om en ung skådis på 50 talet som heter Sal Mineo han som spelade kompis till James Dean i filmen "Rebel without a cause" Jag minns redan då när jag var bara 14 år hur jag föll för Sal Mineos utstråling. I dag ser man samma utstråling hos Will Smith, Eminem, och Darin Zanyar! Håll ögonen på killen - han kommer att bli världskändis. Vill ni höra mer av Darin gå till följande länk Länk: hem.bredband.net och downloada demot "What’ya made of" - det är Darin Zanyar som både skrivit låten och sjunger på demo. Visst är grabben cool?

Fotnot: Darin Zanyar har kontrakt med BMG genom tävlingen Pop Idol 2004. Jag har inga personliga ekonomiska intressen i hans karriär.

Foto: Pekka Koskenvoima/TV4


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2004 16:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: