sourze.se

Socialdemokratiska omvändelser under galgen

Under 2003 har det varit roligt att se hur "det stora partiet" gång på gång, tvingats att förespråka och propagera för borgerliga förslag.

Jag kan börja med statsminister Göran Perssons tidigare inställning till EMU. Efter den socialdemokratiska partikongressen, hösten 2002, bestämde partiet sig för en anslutning. Därefter förde deras partiledare en snarast moderatliknande propaganda, som "Svenskt näringsliv" och "Stiftelsen Sverige i Europa"s representanter inte kunnat göra bättre, för införande av "euron". Ändå vann "nejsidan".

När EU nästa år får ett antal nya medlemsländer – bland annat från de forna öststaterna – innebär det att dessa medlemmars medborgare får möjlighet att arbeta i Sverige. Då riskerar en kollision uppstå mellan "den svenska modellen"s välfärdssystem och dom fattiga gästarbetarnas tillträde till vår arbetsmarknad.

En kvinnlig utredare, av gästarbetarnas konsekvenser, lanserade följande slutsats för ett par veckor sedan. Gästarbetande invandrare kommer att dra nytta av vårt socialförsäkringssystem, även om de inte arbetar heltid under säsongen. Ett legitimerande av att skicka hem bidrag till fattiga anhöriga i hemlandet, kommer att uppstå. Och det är helt korrekt enligt EU:s principer. Problemet har skapat frustration inom regeringspartiet och statsministern talar om en "övergångsperiod" från den "första dagen" i Sverige, vilket är för mig fullständigt korrekt. Bara det att jag har hört detta krav framföras tidigare, för några år sedan av moderaterna. De fick då spott och spe, av dåvarande SSU-ordförande Niklas Nordström och andra ungsossar.

Nordström sa då, i en intervju hos Sverker Olofsson "att invandrare är lika mycket berättigade till bidragssystemen, som svenskarna är". Nu borde verkligen SSU:arna ta sitt överhuvud i örat. Om dom fortfarande håller fast vid sitt förslag?

Under hösten har man kunnat höra statsministern säga en mängd märkliga saker, bland annat att en nedläggning av Landstinget ska utredas, detta på grund av att organisationen är alldeles för dyr och ineffektiv. Socialdemokratiska politiker har tidigare hävdat att Landstinget är bra trots att en stor del av landstingsskatten inte alls går till den sjukvård, som kommunmedborgarna tror sig betala till.

Göran Persson talar nu också för ett slopande av förmögenhetsskatten, som skapar problem för pensionärer bosatta ute i skärgården. Det märkliga med förmögenhetsskatten är att den inte omfattar alla, de rikaste i landet slipper den. Stefan Persson ägare av "Hennes Mauritz" blev sommaren 1997 befriad från förmögenhetsskatten på sitt familjeimperium. Han är en av Sveriges rikaste människor, därmed har skatten förlorat sin ideologiska betydelse.

Socialdemokratin har gång på gång tvingats genomföra borgerliga förslag, som de tidigare konsekvent motsatt sig.
Vad beror nu det på? Sannolikt att S nu möter en annan verklighet, som inte matchar deras utopier om "frihet och solidaritet".

På DN-debatt den 23/11, skriver en brittisk statsvetare vid namn Vernor Bogdanor att "socialdemokratin tillhör det förflutna". Detta på grund av dess defensiva hållning till EU, men också för dess värnande om "nationalstaten", vilket knappast går att förena med en kommande utvidgning av EU.

"Den svenska modellen" kommer inte att hålla, i det alltmer utvidgade europa-projekt som nu är på gång. En omprövning av institutionerna i folkhemssverige är nödvändig, även om det gör ont att höra för en del.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2003 13:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: