sourze.se

Dagen D, då Danmark sänker skatten på sprit

Så har vi då gjort inträde i oktobermånad. Länge, länge har media, politiker och nykterhetsförbuden vässat sina argument för dagen D då Danmark sänker skatten på sprit med hela 47 procent.

Så har vi då gjort inträde i oktobermånad. Länge, länge har media, politiker och nykterhetsförbuden vässat sina argument för dagen D då Danmark sänker skatten på sprit med hela 47 procent.

I gårdagens nummer av Dagens Nyheter finner vi på DN Debatt en uppmaning till Bosse Ringholm att följa Danmarks upptrampade fotspår och sänka den svenska alkoholskatten. Avsändare: sex socialdemokratiska riksdagsledamöter som är okända för de flesta Svenssons.
Media rapporterar om konsekvenserna av sänkningen och nykterhetsrörelsen ser med fasa på när delar av befolkningen yrkar på ett skörare samhälle.

Totalkonsumtionen i Sverige fortsätter att peka uppåt och är det verkligen så konstigt?
Politikerna representerar med alkohol, kändisarna skålar i champagne och bryggerierna tar fram alkoläsker som ska smaka jordgubb eller något annat sötsliskigt och dölja den normalt förekommande beska smaken som brukar komma med alkoholintag.

Hur kommer det sig att när nykterhetsrörelsen skriver en debattartikel om vad de anser i olika alkoholpolitiska frågor är det nästan helt omöjligt att få in det på DN Debatt? Men när sex relativt anonyma riksdagspolitiker tycker att det är bra att svenskarna kan dricka ännu mer till ett billigare pris hamnar artikeln på den plats som inom journalistiken anses vara en av de svåraste att lyckas få inträdesbiljett till.

Media tar parti. Inte alla. Och inte alltid. Men ofta.
Media har makt. Media är makt.
Därför bör alkoholrapporteringen bli mer nyanserad och mindre glorifierande.


Om författaren

Författare:
Jessica Sandberg

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2003 14:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: