sourze.se

Näringspolitik ingenting för S

En politik som främjar företagande och entreprenörskap lär aldrig övergå i praktisk handling, i Socialdemokratins Sverige.

Varför?

Därför att det innebär åtgärder, som är nödvändiga för landets tillväxt och välfärd, men motbjudande i den socialdemokratiska ideologin. Det är sedan länge känt, att S kohandlar med de största kapitalisterna och vidtar specialregler för dom. Sommaren 1997 lyckas Hennes&Mauritz-ägaren Stefan Persson förhandla sig undan förmögenhetsskatten. Till saken hör att han är en av Sveriges förmögnaste människor.

För den som vill tolka den socialistiska tanken med en förmögenhetsskatt, är det lätt att tro att den särskilt ska gälla de allra förmögnaste. Så inte i Socialdemokratins Sverige.

Nu kräver en grupp näringslivsrepresentanter näringsminister Leif Pagrotskys avgång, på grund av att han för en politik som missgynnar svenskt näringsliv. Socialdemokraterna föreslår en sänkning av bolagskatten, som är bland de lägsta i Europa. Men det anser näringslivet inte är ett tillräckligt stort steg i rätt riktning. Konsekvensen av denna åtgärd lär få samma effekt, som när S för några år sedan föreslog lägre skatt för utländska experter som gästarbetar i Sverige: Det gynnar utlänningar att investera i landet, men missgynnar de svenska företagarna.

Ur liberalt perspektiv är entreprenören och företagaren en hjälte. Från socialistisk utgångspunkt är denna hjälte ett hot, på grund av att hon bryter sig ur gruppen kollektivet och blir sin egen lyckas smed. Därför motsätter V och S sig dessa hjältedåd och särbehandlar istället stora hjälteimperium som Hennes&Mauritz och familjen Wallenberg, vilka de kan toppstyra, istället för att låta svenskt entreprenörskap blomstra.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2003 11:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: