sourze.se

Att möta en sann inspirationskälla

Idag den 3 juni 2003 kommer Tibets andlige och världslige ledare Dalai Lama till Stockholm. En man som trots allt fortsätter sin kamp, inte bara för Tibet utan för hela mänskligheten.

Allt sedan Kinas invasion 1950 har tibetanerna haft en stark ledare i Tenzin Gyatso, mera känd som Dalai Lama. Trots sin ringa ålder av 15 år kom han redan då till slutsatsen att den enda vägen till en fredlig lösning för båda parter var att samtala med fienden Kina och att upprätta diplomatiska kanaler dem emellan. Detta är en bana som Dalai Lama än idag, år 2003, håller fast vid.

Situationen i Tibet blev efter Kinas olagliga intagande snabbt mycket allvarlig och efter det att Kina 1959 tryckt ner det tibetanska folkets resning tvingades Dalai Lama att fly landet och satte då sig själv och sin exilregering i säkerhet i Indien. Allt sedan dess styrs det tibetanska folkets kamp för ett fritt Tibet enligt moderna demokratiska grunder från staden Dharamsala. Exiltibetaner världen över står övertygade vid sin ledares sida och gör allt som står i deras makt för att en dag få återvända till sitt forna hemland. De arbetar mycket målmedvetet för att påverka världsopinionen, för att få omvärlden att aldrig någonsin glömma det fruktansvärda som alltjämt sker i Tibet.

Läser man Dalai Lamas texter och arbeten kan man inte låta bli att fascineras, inte bara av kampen för Tibet och tibetanerna utan också av hur vilken till synes osjälvisk världssyn han förmedlar. Det som en dag kommer att gagna tibetanerna i deras kamp för ett fritt Tibet har även stor betydelse för världen i övrigt.

Enligt exiltibetanerna i Sveriges hemsida proklamerar Dalai Lama vikten av kärlek, medkänsla och förståelse och att alla kan utveckla medkänsla och välvilja utan djupare tro och oavsett religion och ideologi. Vidare räcker det med att vara människa och att förstå att allt vi önskar också önskas av andra. Alla varelser vill ha lycka, inte lidande. Det är svårt att uppnå fred på jorden utan frid i sinnet. Den verkliga fienden finns i oss själva. När hat och själviskhet får råda skapar vi problem och olycka för oss själva och andra. Dala Lamas råd är enkelt; att ha ett sant, uppriktigt hjärta. Vidare står det att Dalai Lama tror att grunden till många av de problem vi ser idag, bland andra miljöförstöring, energikris och överbefolkning, beror på avsaknad av medkänsla för andra, och att om vi verkligen utvecklar denna uppriktiga känsla och förnimmer ett universellt ansvar så kommer många av dessa problem att kunna lösas.

Jag kan inte låta bli att om och om igen återkomma till Dalai Lamas texter och positiva sinnelag, en sann inspiration för oss alla. Oavsett vad vi tror, eller inte tror, så är det svårt att inte beundra en man som trots allt det han utstått inte vill annat än allas vårt bästa. Jag ser verkligen fram emot en eftermiddag i hans närvaro.

Ha det!

Mer läsning om Dalai Lama och kampen för ett fritt Tibet: www.tibet.a.se


Om författaren

Författare:
Linda Björling

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2003 15:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: