sourze.se

Psykiskt sjuka bör inte få frigång

I måndags slog en psykiskt sjuk 32-årig man ihjäl en 71-årig pensionär vid Stockholms tunnelbana.

Den psykiskt sjuka gärningsmannen, är tidigare dömd för olika våldsbrott och hade precis lämnat psykiska kliniken i Stockholm.

"Efterlyst Special" visar på torsdagskvällen intervjun med den 29-åriga trippelmördaren David.

David lider av Aspberger syndrom som innebär att han känslomässigt inte reagerar som normala människor. David är psykiskt sjuk och mentalt störd. För mig som humanist är han ett offer i sig.

MEN: David har mördat tre människor, som han känt sig hotad av. Två människor har han mördat genom att servera dom dödliga drinkar.

Han har rånmördat en butiksinnehavare i Stockholm och vid ett inbrott dräpt ett äldre pensionärspar.

Samtliga brott som David har begått är avsevärt fula och fega våldsbrott, som jag tror ligger under vanliga brottslingarnas hederslag. Sådana brott kan bara begås av en människa totalt fri från empati, vilket David under intervjun visar sig vara.

En del av dom som såg programmet tycker säkert att denne trippelmördare, förtjänar dödsstraff för sina onda gärningar? Teoretiskt sätt är det också ett rättvist straff mot en mördare, men i praktiken problematisk, på grund av att utmätningen kan slå fel.

Själv är jag emot dödsstraff, anser det vara ett primitivt hämndmotiv, ovärdigt att förordas av intelligenta och intellektuella människor.

Men jag känner ändå viss empati om en girig knarklangare – som tjänar miljoner på sina knarkaffärer men är intelligent nog att själv inte missbruka narkotika – skulle dömas till döden för sitt brott. För mig är detta en ond gärning, från intelligenta människor mot intelligenta människor.

Om jag skulle delta i en jury, där den avgörande frågan är: Vem ska dömas till döden? Då hade jag röstat på den individ som har störst potential att inse sin synd, men väljer att låta girigheten gå före. Den puritanska knarklangaren, alltså.

Men, jag skulle aldrig sjunka så lågt att låta stackars Aspbergskadade David dömas till döden för sina gärningar. David ska ha psykisk vård och inte ges möjlighet att vistas ute bland civila människor, för det klarar han inte av.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2003 11:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: