sourze.se

Pruta – en marknadsliberal protest

Jag har alltid velat lära mig att pruta och avundas min morbror, i Malmö, som alltid lyckas pruta, då han handlar. Själv skulle jag skämmas ögonen ur mig vid ett ”nej”, från första stund.

En gång stod jag vid korvmojen och skulle beställa en ”hälften/häften”: hälften pommes och hälften mos, därtill dressing, ketchup och senap. Detta brukar kosta 20 spänn. Då hörde jag att någon, inne i serveringen, fått fel rätt och klagade, ”han har inte beställt en kebabtallrik”. Den utländske gubben i grillen, var precis på väg att slänga den varma kebabtallriken, då jag sa:
Får jag den för 20 spänn då tar jag den istället.
Nix, tjurgubben sänkte sig bara med 5 spänn, till 45. då kände jag mig jävligt stolt och nöjd med att låta honom slänga den satans kebabtallriken.
”Hur dumsnål för man vara?”, tänker jag.

Jag har inte för vana att pruta när jag handlar, tycker man bör rätta sig efter prislappen. Alternativ gå till en annan försäljare som är billigare, eller vänta tills det är rea.

När min far hade radioaffär under flera år, var uteslutande dom som prutade sådana med feta plånböcker. En del var invandrare också. Eftersom pappa är väldigt snäll – han var alldeles för snäll för att driva en affär – spred sig detta som ringar på vatten bland kunderna.

Då insåg jag att det gynnar bara vissa människor att låta dom pruta. Samtidigt som man är konsekvent emot ”vanliga människor” som betalar vad som står på prislappen. Jag ogillar att ge gräddfiler till rika människor. Tycker att detta påminner mycket om dagens sjukvårdssystem, som i praktiken låter dom med feta plånböcker kunna köpa sig förbi vårdkön. Medan andra får vänta oförskämt länge för att få den vård dom betalar för. Öka istället mångfalden inom vården. På samma sätt förhåller det sig med att låta vissa människor pruta.

Köpslå istället som konsument mellan olika konkurrenter, låt pris och kvalitet vara avgörande.

I dessa tider, med ett kommande EMU-val, gäller det för oss svenska konsumenter, att bli mer prismedvetna och ibland gynna handlare B, istället för A.

Själv har jag aldrig förstått mig på kritiken från många Eksjöbor, mot dom som åker och veckohandlar i Nässjö ”att dom inte gynnar kommunen”, heter det.

Varför måste man göra det? Jag som konsument avgör var jag vill handla någonstans och av vem.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2003 19:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: