sourze.se
Artikelbild

Jag - Dominika Peczynskis städerska

När jag vaknade på morgonen fattade jag först ingenting - alldeles nyss var jag ju i Dominikas vardagsrum. Jag gnuggade sömnen ur ögonen och började inför min fantasi spela upp drömmen igen.

Medan Dominika satt framför sin enorma showlight-spegel och beklagade sig över sitt hår, drog jag runt en jättelik centraldammsugare bakom henne. Hon pratade med mig utan att titta på mig. Hade hon gjort det hade hon sett en förvirrad människa slåss med en jätteorm. Jag erbjöd mig istället att klippa och färga hennes hår, vilket hon gick med på utan att blinka.

Jag tog fram en tuschpenna ur bakfickan typisk drömgrej och drog ett streck där jag tyckte hennes hår skulle klippas av. Hon höll en liten fickspegel bakom sitt huvud.

-Ja, det blir bra, nickade hon.

Jag drog fram ett rakblad ur andra fickan och började skära loss hårtestar.

-Var har du lärt dig klippa? frågade hon.

Jag vågade inte svara - rädd att hon skulle avslöja mig som en bedragare. Men som ni vet - i drömmar kan allt hända. Hennes nya frisyr blev en succé. Kolsvart och taggig. Dominika var mycket nöjd.

Jag fortsatte att dammsuga men inom mig växte en känsla av frustration. Hur hade jag hamnat här? Hade arbetsförmedlingen sänt mig? Jag ville ju inte jobba som städerska! Jag hade andra planer med mitt liv. I ena hörnet på vardagsrummet hade Dominika byggt upp en liten scen. Jag funderade på att gå dit och försöka få hennes uppmärksamhet - kanske sjunga eller hålla ett fantastiskt tal. Då skulle hon nog fatta vilket otrolig tjej jag var. Kanske kunde jag få jobba på hennes dejtingbyrå. Men istället hör jag hur hon börjar prata om en fest hon ska ha på kvällen. Jag inser att hon pratar till mig om förslag på menyer och bordsplacering. Herregud! Hon vill att jag ska handla maten, tillaga den och servera den. Jag måste ha fått kalla fötter, för strax efter vaknade jag.

Det har hänt att jag drömt om kända människor förr. Gösta Ekman och jag hade till exempel en bejublad föreställning på Globen - publiken var i extas. Jag har även uppträtt i en Norén-pjäs, jobbat som skådespelerska i ett drama av Ingmar Bergman och ätit affärslunch med Göran Persson. När Clinton var här hälsade han givetvis på mig och Russell Crowe valde att dejta mig bland tjugo Miss World-kandidater. Men som sagt - kändisstäderska - det var en ny erfarenhet. Fast, det är svåra tider nu. Det går inflation även i drömmarnas värld.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2002 16:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: