sourze.se

Vem är inte lite Sverigedemokrat?

"Vi ska inte ta hit flera flyktingar, just nu, därför att vi inte kan ge dom något arbete", säger min goda och kristna mormor.

När vi samlas till tårtan på hennes 82-årsdag. Anledningen till samtalsämnet är att nyheterna just rapporterat om integrationsproblemen och svårigheterna att ta sin in på den svenska arbetsmarknaden.

Det är andra gången på kort tid jag hör min älskade, kloka och snälla mormor, säga detta. För några veckor sedan när hon, tillsammans med min moster och hennes man var besök hemma, sa mormor det för första gången.

Jag skojade med mostern och ”mårbrodern”, från Malmö, om att det var ett fint litet parti som gjort stora framsteg i Malmö kommun. Jag syftade på Sverigedemokraterna, sd.

Min morbror som är en klok och smart – vänstersocialistiskt - sinnad man, som under många år tagit del integrationsproblemen i Malmö, arbetar som speciallärare och har tidigare arbetat både i Rosengård och i Bunkeflodstrand.

Han svarar:
”Nja, jag tycker precis som du, att dom är vidriga, men förstår ändå varför och hur dom kan få dessa röster, i Malmö. Det är ett objektivt faktum att invandrare står för nästan alla brott ute Rosengård, därför att dom svenska ungdomarna vågar sig inte ut dit.”

Jag tror honom till 100 procent - ”ingen rök utan eld”.
Alltså:
Det kan inte vara en slump att ett nationalkonservativt parti som sd gör ett sådant framsteg i Malmö och en del andra förortskommuner, där invandrare är överrepresenterade. Faktum är istället att mycket av den kritik mot våran invandring och flyktingpolitik är precis densamma som sd uttalar. Dom borgerliga förordar en avsevärd konstruktivare kritik av flyktingmottagandet, som grundar sig utifrån konservativ-liberala värderingar. Socialdemokraterna, å andra sidan, slåss med näbbar och klor mot borgarnas konservativ-liberala flyktingsyn, men verkställer i nästa steg en politik som i mycket liknar sd:s flyktingpolitik, men är egentligen en kvarleva från ny demokrati.

Så, vad betyder då detta?

Det är alltmer uppenbart att det finns en liten sverigedemokrat hos oss alla. I varje fall vi som är lite konservativa.

Är vi då ”rasister” för det?

Nja, i den mening att vi, liksom djur, pinkar lite revir kan nog många uppfatta oss som det.

Men är det rasism då?

Det är en subjektiv tolkningsfråga, men jag själv anser mig inte som rasist för att jag inte har den politiskt korrekta flykting-synen. Jag tycker i en del frågor som fp, m och tyvärr sd men jag delar inte, det sistnämnda partiet tillvägagångssätt för att lösa problemet.

Vad är det då jag delar med sd?

Att invandrare bör lära sig det svenska språket, våra seder, traditioner och lagar, innan dom beviljas medborgarskap. Detta var ett av dom få sunda förslag, även ny demokrati hade i sitt flyktingprogram, innan partiet gick i graven.

Sverige bör integrera flyktingpolitiken i enlighet med EU och FN–förordningarna.

Detta kommer förmodligen att innebära - i mångas ögon - en striktare och ”inhumanare” asylpolitik än tidigare. Det är möjligt men jag är övertygad om att flyktingarna själva kommer att känna sig mycket mer värdigt mottagna.

Hur human är en asylpolitik som bara släpper in dom i farstun, men inte längre?

Humanism bygger inte bara på hur många vi tar emot, utan också till stor del på hur människorna blir mottagna, efter ankomsten.

Vad beror dom europeiska nationalkonservativa strömningarnas framsteg på?

Fp-ledaren Lars Leijonborg anklagades i valrörelsen att flörta med ett parti han tidigare gjort allt för att avslöja deras verkliga meningsskiljaktighet?

Att den norska regeringen också nu kräver, liksom Leijonborg, sd, m och Norges största parti Fremskrittspartiet som är en meningsfrände till sd att invandrare bör lära sig svenska språket och avlägga ett språktest för att få medborgarskap?

Jo, att invandring också medför vissa problem, under mellantiden. Alltså tiden från att dom kommit hit, till de informerats om den svenska kulturen och lärt sig det nya språket. Men kan inte bara få rättigheter, utan man har även vissa skyldigheter.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2002 11:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: