sourze.se
Artikelbild

Lisää löylyä! - Bastubad är konst

Eftersom jag under min tid som finländare i Sverige har stött på en hel del konstiga idéer om bastubad samt ännu underligare bastuanläggningar, kan det vara en idé att förklara vad det hela går ut på.

Ordet sauna - bastu på finska - har spritt sig till de flesta språk i världen som låneord, men att svenskan har ett eget ord tyder på att man bastat även i Sverige förr i tiden. I själva verket vet man idag att i hela Europa var bastubad en ganska allmän företeelse tills medeltiden.

Bastun var anläggningen där man vårdade själen och kroppen, och det är det ju än idag. Det var den katolska kyrkans smutsiga fantasier som dock lyckades få bort denna vana från de flesta länder i Europa. Det var nästan bara i det motsträviga Finland och egensinniga Ryssland som man fortsatte som om ingenting hänt. Idag är bastubadandet på uppgång igen och bland annat i Tyskland är det mycket vanligt.

Bastun är en mycket väl integrerad del av det finska livet. Än idag lever den generationen som föddes i bastun. Det var husets renaste del och där fanns alltid varmt vatten. Idag byggs inte en enda lägenhet utan att man har egen bastu utöver badrummet. Man beräknar att Finland har ungefär en bastu per familj, men medelklassen har i regel två; en elbastu i stadshemmet och en vedbastu på sommarstugan. Finnar har som bekant sommarstugor vid vatten, de åker däremot aldrig på campingsemester med husvagn.

Bastun i Finland är en social mötesplats. Den finska familjen brukar bada bastu minst en gång i veckan - oftast på lördagskvällen. Då bastar hela familjen ihop. När man har gäster hemma så brukar man bjuda dem på bastu. Det brukar bli konstiga situationer när utländska gäster inte förstår att det är en stor ära att bli bjuden för att bada bastu och förskräckt tackar nej, vilket naturligtvis sårar värdfolket. På fester sätter oftast någon på bastun vid tolvslaget och då får man se det mest märkliga; alla tjejer som omsorgsfullt sminkat sig och gjort fina frisyrer slänger av sig kläderna och hoppar in i bastun. När man vill vara ifred med någon, då är det bra att bada bastu. Många äktenskap har räddats av att makarna bastat och i lugn och ro diskuterat igenom problemen. Den före detta presidenten Kekkonen i Finland var känd för att bjuda sina statsbesökande dignitärer till bastun; med följden att ingen kunde hålla fast vid sin status när alla fick klä av sig nakna. Då diskuterar man som jämlika.

Bastun är även en plats för att vara ifred, att vara själv. Där kan man inte ha med sig telefoner - det finns alltså en andledning till att den vattentäta Nokia-telefonen inte är uppfunnen ännu... - eller datorer. Där kan man tänka eller låta bli att tänka. Den tyska bastun är just en plats för ensamhet, där får ingen snacka. Det kan bero på att tyskar är ca 90 miljoner på en liten yta och därmed behöver avskildhet. Om man snackar i bastun där börjar alla sshhussha och titta ilsket på en.

Det är idag välkänt att bastun är bra för hälsan förutsatt att man inte har hjärtfel eller för högt blodtryck. I Finland badar även gravida kvinnor och vi brukar ta babys med redan när de är några veckor, för att vänja dem vid värmen. Barn brukar älska den nakna kroppskontakten med mamman särskilt på vintern då de annars alltid får vara så påpälsade. Värmen i bastun är bra för blodcirkulationen, för reumatiska besvär, för led- och muskelbesvär samt för stresshantering. Kombinerad med kallbad eller isvaksbad ger bastun en shockeffekt för huden och alla små kapillärblodkärl. Bastun fungerar även som ångandningskärl för luftvägsproblem. I Tyskland är det populärt med att andas örtånga i bastun, till exempel timjan, mynta, citron, eller pepparmynt. Den här vanan med eteriska oljor och örtånga sprider sig även till Finland just nu. Huden brukar man annars smörja till exempel med honung, vilket gör den len och skön, och håret mår bra av inpackningar som får sitta i i bastun.

De flesta finska barn har sett gamla gummors hängbröst, morsornas kejsarsnittsärr och pappans snopp så att de vet hur en mänsklig kropp ser ut och åldras. Jag minns själv hur jag glodde på gamla tanter när jag var på allmän bastu med mamma när jag var liten. De såg lite skrämmande och mycket fula ut, men det underliga var att de tycktes inte bry sig. Jag kan inte påstå att jag blev rädd för att bli gammal, bara förbryllad. Men jag har vidare sett till att mina barn har fått se äkta levande kroppar i olika åldrar, för att inte gå på mediernas lögner om hur vi bör se ut.

Det finns saker man inte skall göra i bastun. Det värsta man kan göra och som skapar garanterat eviga ovänner bland finnar är att fisa i bastun. Lukten förstärks på något sätt av ångan och ger en fruktansvärt effekt. Vidare är det nästan lika vidrigt om någon har sex i bastun. Det hör inte dit, och dessutom är bastun för kall om man kan göra det - helt ofinskt! Sedan är det det här med sprit och bastu. Bastuöl hör till men inte i själva basturummet, ölen blir ljummen, risken att tappa flaskan är stor och det är bara fel. Man och dricka skall överhuvudtaget inte åtnjutas på bastulaven, utan det gör man utanför där man svalkar sig.

Den vanligaste finska bastun har en aggregator som har stenar på. Dessa är "löyly"-stenar och till för att man skall slänga vatten på dem. Då utvecklas det ånga som går uppåt - löyly. Samtidigt under löyly kan man slå sig med ung björkris på ryggen och över benen; det är inte för att straffa sig för sina synder utan det stimulerar helt enkelt blodcirkulationen, ungefär som torrborstning gör. Man kan under vintertid köpa djupfrysta riskvistar i de flesta stora mataffärer där kvistarna finns mellan fiskpinnar och djupfrysta tårtor i frysdisken. En bra idé till exempel för en lyckad julaftonsbastu.

När man är varm och den gamla huden börjar smula av sig är det dags att tvätta sig ordentligt. Man skall be någon annan borsta ryggen, för dit når man inte själv. Det hör till god bastuetikett att alla hjälper alla att tvätta ryggen. Sedan fortsätter man mellan varma sittningar i bastun och kalla bad eller dopp i sjön så länge man har lust. Under somrarna brukar bastun vara varm från morgon till kväll och folk bastar till och från, äter emellan, fortsätter igen, läser lite, bastar igen... och för barnen är det ju ett himmelrike särskilt om det är en kall sommar. Man kan ju bada i alla fall, eftersom man bara värmer sig ibland i bastun.

Det finns även rökbastu, som är gammeldags bastun med röken inne i rummet. Man värmer bastun med ved, röken samlas i rummet, vädras ut snabbt och sedan bastar man. Själva "löyly" och bastuns känsla är bättre än i vanliga bastun, men man blir ofta smutsig av de sotiga väggarna och får efter bastun tvätta sig igen. Riktigt snobbiga familjer har idag två bastus vid sommarstugan; en rökbastu och en vanlig vedbastu. Den basturökta skinkan som finns i finska mataffären tillverkas förstås i rökbastuliknande anläggningar.

Efter bastun bör man ha tid. Man är nere i varv, mjuk och lite trött. Då är det dags för kärleksfulla stunder med älsklingen, eller bara sitta och snacka med vännerna. De som lider av sömnbrist bör också testa bastubad, man blir så skönt avslappnad av det.

Bastu badas olika i olika länder. I Sverige har jag sett bastun, där man inte kan slänga löyly på stenarna och där det har funnits tidningshylla inne i bastun. Våra finska bastun är betydligt varmare och blötare än så. I Tyskland är det vanligt med blandbastun, att kvinnor och män bastar nakna ihop på spa och kurbad. Det är det inte i Finland. I Tyskland brukar en anställd komma in och göra en specialångbehandling som är bra hetare än någon finsk löyly egentligen; han häller en hink is på aggregatorns stenar och sedan viftar som helikopter med en handduk i luften ca 8 minuter och gör heta luftvågor som gör det svårt att andas. Efter detta hoppar alla röda som kräftor in i ett kallt bad.

Om du någon gång skulle hamna i ett finskt bastu, då kan det vara bra att förstå två ord finska, för det kan vara avgörande för om du blir socialt accepterad och kokt eller om du blir stämplad som klen svensk. De är "lisää löylyä" - mer hetånga. Valet är ditt!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 07 apr 2002 20:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: