sourze.se

Vad är en drog?

Droger är ett känsligt ämne, uppenbarligen är det så. Tyvärr är det de som är för som låter mest. Ibland kan de ge mig känslan av att jag måste försvara mig. Det känns inte rätt. Jag gör det ändå.

Världshälsoorganisationens definition av en drog är att den är beroendeframkallande, berusande och giftig. I mitt tidigare inlägg gick jag ett steg längre och bemötte ett argument innan någon annan kom med det, nämligen det om att kaffe också skulle vara en drog.

Varför är det intressant att dela in droger i lätta eller tunga? För mig är det uppenbart. De som förespråkar lättare droger vill såklart att de inte ska ses som lika farliga, och därför vara tillåtna. Märk väl att jag aldrig påstått att kaffe skulle vara en drog. Jag skulle inte ens säga att cigaretter är det. Eftersom de inte faller in under drogdefintionen ovan.

Uppfyller en drog definitionen ovan så är det en drog. Hasch gör det och heroin gör det. Även om den ena av många vill framställas som mer rumsren.

Vi har en legal drog i Sverige idag. Alkohol. Man behöver inte ha varit med så länge för att veta att den ställer till med ett helvete för många. Givetvis har den också många positiva effekter, annars skulle ingen bruka den. Ingen har bestridit det. Det som är synd är att människor inte längre vill vara solidariska med de som har problem. Istället hävdas rätten att kunna dricka var och när man vill. Trots att alkoholskadorna bevisligen minskas med åtgärder såsom kortare öppettider, åldersgränser och höjda priser.

Och här börjar man prata om svartsprit...
- De som vill ha tag i sprit efter systemets stängning köper ju hembränt.
Jaha, och då får vi väl ta fast hembrännarna då. Det är ökade resurser till polisen som behövs. Idag utgör svartsprit 5,4 procent av den totala alkoholkonsumtionen enligt SORAD:s senaste undersökning. Inte väldigt, väldigt mycket, vilket de som vill ha friare regler kring alkohol vill göra gällande. En enkel jämförelse med trafik skulle kunna vara att om folk kör för fort så ger man inte upp utan vidtar istället åtgärder så som hastighetskontroller och annat.

Jag tror inte på att släppa fler droger fria. Det är inte vad vi behöver. Och eftersom det ofta är ett motargument från de som vill legalisera cannabis, att alkohol dödar många fler än knark varje år, vill jag förekomma detta: Jag är medveten om att alkoholen är ett problem. Och ett alldeles tillräckligt problem. Vår legala drog alkohol kostar samhället 110 miljarder kronor varje år, de illegala drogerna kostar idag 10 miljarder kronor. Om vissa eller alla av dem skulle bli tillåtna kan vi räkna med att de kostnaderna skjuter i höjden. Att det kostar pengar är inte det värsta. Men pengar styr mycket och är ett språk som alla verkar förstå.

Och då är vi inne på lag och rätt och straff. Särskilt det sista är intressant. Jag är inte intresserad av att sparka på dem som redan ligger. Det vill säga drogmissbrukare. De är ett resultat av ett samhälle som har varit för dåligt på att fånga upp dem, och som har erbjudit för taskig vård. För det är det som missbrukare ska ha; all vård de behöver.

Knark kommer någonstans ifrån. Från laboratorier eller odlingar. Det är dit man får gå. Ta itu med problemet där. Fast det är känsligt givetvis, eftersom många blir enormt rika på droger. Rika på att göra andra beroende, fysiskt eller psykiskt av en produkt.

Eftersom det uppenbarligen är så att droger ger människor behov av vård, måste detta också förebyggas. Det är ju alltid bättre att mota Olle i grind som man brukar säga. För att komma tillrätta med drogproblemet

Att se vad en drog gör med en kille vid ett tillfälle ger inget. Självklart kan det vara så att han sitter där och gör det utan att skada vare sig själv eller andra just då. Ser man vad droger gör som helhet lämnar de massor av trasiga, sjuka människor i sina spår. Det är det jag inte vill ska hända.

Eftersom jag är nykterist sätts genast ett likhetstecken mellan mig och en moraltant. Man tror sig också veta att jag aldrig har sett någon verklighet. Det är just det jag har. Av hänsyn till närstående som inte har någon lust att ses som svaga för att de inte klarade av att hantera drogerna, är det inget jag vill skylta med.

Jag tror att alla människor är starka. Lika mycket värda och lika bra. Det är drogerna som jag är rädd för. För det är de som gör människan svag.

Jag vill ha ett samhälle där alla människor mår bra på riktigt. Om några inte får knarka på vägen tycker jag att det kan vara värt det.


Om författaren

Författare:
Elin Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2002 19:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: