sourze.se

På jakt efter ljuset

Ibland är det ett under att man överlever vintermånaderna. Men för den som inte har råd med utlandssemester finns det alternativ, ljusterapi.

Kanske hör du till den kategori av människor som känner sig trött och deprimerad under vintermånaderna, då är du är inte ensam. Bristen på dagsljus gör att ungefär var sjunde svensk lider av nedstämdhet. Har du riktig otur kan du ha SAD, Seasonal Affective Disorder, det vill säga vinterdepression. Symptomet är allmänt erkänt bland läkarna i dag och man räknar med att ungefär 5 procent av Sveriges befolkning lider av problemet. Typiska symptom är att man är morgontrött, nedstämd, går upp i vikt eller har huvudvärk.

Själv kan jag inte låta bli att känna mig lite skeptisk till fenomenet ljusterapi. Men i hopp om att övertyga mig om motsatsen har jag beslutat mig för att besöka ett ljusrum. Rummet är vitt och har bara vita möbler. Ljuset är starkt och ska påminna om dagsljuset, så glöm alla tankar på att ligga i solariet istället.

Jag sätter mig tillrätta i den stora vita fåtöljen efter att ha tagit på mig en vit kreation som närmast kan liknas vid ett frisörskynke. För att behandlingen ska ha effekt bör du sitta i minst en halvtimme, helst en timme för att bli riktigt pigg. Det enda kravet är att du inte somnar eftersom det är viktigt att du har ögonen öppna under hela behandlingen. Ljuset ska nämligen påverka ett hormon som heter melatonin, som gör dig tröttare. Ljuset gör att mindre hormon frigörs från tallkottkörteln i hjärnan.

Bengt Kjellman är docent på St Görans sjukhus där man behandlar depressioner med ljusterapi. I behandlingen ingår att patienterna får sitta minst två timmar varje dag i något av sjukhusets stora ljusrum. Detta pågår under minst tio dagar för att sedan minska till att sitta tre gånger i veckan.

Inte helt oväntat har sjukhuset mest patienter på hösten och under hela vintern. Många startar en månad innan mörkret smyger sig på och har sedan ljusterapi 2 gånger i veckan i förebyggande syfte. Ungefär 75 procent blir bättre av behandlingen.

Inger Lagersson bedriver egen mottagning på Söder i Stockholm. Där man har möjlighet att boka tid för ljusterapi. Det hela började med att hon själv kände ett behov av behandlingen, men kön på St:Görans sjukhus var för lång. Lösningen blev att köpa en egen lampa som senare utvecklades till det ljusrum hon har i dag. Inger har själv använt ljusterapi i närmare fyra år och tycker att behandlingen fungerar:
- Jag går i ide när det blir mörkare. Jag blir långsam, trög och känner att jag tappar initiativförmågan. Men om jag sitter i ljuset känner jag mig bättre.

Mottagningen besöks av alla möjliga typer av kunder, men Inger som är sjuksköterska är noggrann med vilka hon tar emot för ljusterapi. Särskilt uppmärksam är hon om någon äter mediciner.
- Vissa personer som äter medicin har jag avvisat. Till exempel ska manodepressiva personer akta sig för att sitta i lamporna eftersom det kan påverka sjukdomen. Dessa har jag hänvisat till sina husläkare för klartecken eller till någon av de psykiatriska mottagningarna som bedriver ljusterapi.

Behandlingen ska helst ske på morgonen. Skulle du sätta dig i ljuset efter klockan tre finns risken att du inte kan sova på natten. Dessutom blir omställningen för kroppen naturligare om den får gå från mörk morgon till ljus dag. Även om det är på konstgjort sätt.

För den som vill prova ljusterapi hemma finns lampor att köpa i lampaffärerna. Bengt Kjellman är dock skeptisk mot dessa lampor eftersom det egentligen inte har gjorts några riktiga undersökningar på effekterna. Risken finns att man sitter för nära och för länge.
- Här på sjukhuset tar vi behandlingen mer på allvar och är noga med att ljuset ska reflekteras mot kläder och väggar och bli indirekt så att man inte får det direkt i ögonen. Att få ljuset direkt i ögonen kan vara skadligt.

Ljusterapin ska helst ske regelbundet för att ge någon effekt. Jag har visserligen bara provat en gång men efter att ha suttit i ljusrummet i närmare en timme känner jag mig inte nämnvärt piggare, bara irriterad i ögonen på grund av det starka vita ljuset. Minst lika trött och glåmig kliver jag ut på gatan i ett vintermörkt Stockholm.


Om författaren

Författare:
Ulrika Andersson

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2002 13:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: