sourze.se
Artikelbild

Vi har ingen fri vilja!

Du kan prisa eller hata samhället och dina gener för vad du blivit idag, men för allt i världen tro inte att du själv valt ditt livs utgång!

Jag har inte läst en endaste bok av någon filosof och jag har inte ens läst gymnasiefilosofi, men tänker ändå ta mig friheten att filosofera kring den så kallade fria viljan och om vi verkligen har någon sådan.

Jag ställer mig främst frågan därför att den spelar en väldigt central roll i dagens samhälle. Begreppet berörs ofta när man diskuterar brott och straff. Pedofiler, våldtäktsmän, knarkare, tjuvåkare på kommunaltrafik, ja brottslingar och brottslighet av alla slag. Motivet till att straffa någon idag och sätta denna bakom galler är hos många att vi faktiskt har en fri vilja. Pedofilen kunde låta bli det oskyldiga barnet, bankrånaren kunde skaffat sig ett hederligt jobb istället, tjuvåkaren borde faktiskt betalat för sig. Tack vare den fria viljan så kan vi därmed med all rätt ge dessa hemska personer sitt rättmätiga straff. De har gjort sina val och får stå till svars för dem. Den fria viljan spelar även roll inom samhället i stort. Den fria vilja rättfärdigar alla orättvisor i samhället återigen med motiveringen att de faktiskt gjort sina val och får stå för dem.

Dessvärre är den fria viljan en bluff som antagligen härstammar från bibeln och väldigt avlägsna tider. Nu, menar jag inte att allt i bibeln är dumheter eller att folk för ett par tusen år sedan var korkade. Nej, det är knappast något vettigt argument mot den fria viljan. Däremot så hade man inte samma kunskaper som man har idag, framför allt inte om gener, hormoner och diverse skumma substanser som flyter omkring inom oss. Substanser som faktiskt påverkar vårat beteende mer eller mindre.

Innan jag blir verbalt halshuggen av alla biofober, som på sin höjd kan gå med på att generna avgör ens kön och hårfärg samt ett par saker till, så vill jag bara klarlägga att jag tror inte att allting avgörs av våra gener. Nej givetvis spelar både arv och miljö in, jag tror inget annat. Vad som avgörs av vad och hur mycket de olika sakerna spelar in på våra beteenden och egenskaper spelar ingen som helst roll i mitt resonemang. Men att både arv och miljö formar oss är något som är svårt att motbevisa. Men hur mycket formar det oss? Lämnar arv och miljö något utrymme för det vi kallar vår fria vilja?

Min övertygelse är att arv och miljö, eller kalla det gärna gener och samhälle, påverkar precis alla våra beslut och lämnar inget över till någon fri vilja. Även de mest alldagliga beslut som om jag ska köpa Japp eller Daim är något som vi egentligen inte kan påverka. Tänk efter själv, när du står där och tvekar mellan två likvärdiga alternativ så väger du medvetet eller omedvetet olika faktorer mot varandra. Visst är det till sist du själv som gör valet, men vad som påverkar valet är inget annat än en stor mängd faktorer som du själv inte kan styra över. Antagligen hittar du någon faktor som gör det ena valet mer givet än det andra, eller så gör du det inte. Hittar du en faktor som styr ditt val så kan det vara så vitt skilda faktorer som ditt smaksinne, färger och layout på förpackningen, konsistens på chokladbiten, tidigare erfarenheter av de båda chokladbitarna eller något annat som kan tyckas obetydligt. Antagligen är det många olika faktorer som spelar in och som rör sig i ditt undermedvetna. Jag utesluter dock inte att det faktiskt kan vara så att inget är mer eller mindre lockande än det andra. I dessa situationer måste vi helt enkelt göra ett val, där kommer vår inbyggda slumpgenerator in. Vår förmåga att kunna välja en sak av flera totalt likvärdiga alternativ. Att påstå att det är vår fria vilja som bestämmer vilket val vi gör där, är minst sagt löjeväckande. Visserligen gör vi då ett val, men det är ett påtvingat val för att överhuvudtaget kunna utföra valet. Ett tredje alternativ finns förstås. Det är att då avstå från valet, men även då är det någon faktor eller flera som avgör att vi avstår valet.

Med en fri vilja skulle vi helt och hållet själva kunna styra över våra beslut, men säg mig då, varför har inte alla gjort det bästa valet i alla valsituationer? Är en del dummare än andra? Och vad beror det på i såfall? Har man själv valt sin dumhet kanske? Om vi inte valt vår dumhet så är den ju antingen formad av miljö eller arv eller troligtvis båda två.

Det jag menar är att man kan bryta ner precis alla valsituationer till både genetiska och sociala faktorer. Det är det som formar oss, inget annat. Vi har ingen övernaturlig kraft att bestämma över oss själva. Om vi hade det så borde väl alla, som sagt, gjort det bästa möjliga valet i alla situationer.

Fel val har vi gjort ibland och då insett det och ändrat oss, men vad som är fel och vad som fått oss tycka att det var fel val är i allra högsta grad bestämt av miljö, kanske till viss del kroppsliga vätskor och instinkter. Kom ihåg att miljö då har en vid betydelse, men däremot inget som vi kan påverka själva.

Låter mina tankegångar pessimistiska? Tycker du att världen blir mycket mörkare om man inte skulle ha någon fri vilja? Kanske tänker du att då skulle inget spela någon roll längre eller liknande tankar.

Jag antar att kanske någon tänker något liknande och måste därför försvara mig. Världen är enormt komplex, människor är väldigt komplicerade och komplexa även de. Vi gör fortfarande våra val och kan omöjligt förutsäga våra egna val eller andras, just därför att allt är så komplext. Varje val vi gör avgörs oftast av en rad olika faktorer, som vi ofta inte ens själv är medvetna om. Världen och människorna blir inte mindre intressanta och spännande för att man dementerar den fria viljan!

Varför då överhuvudtaget fundera över om vi har en fri vilja eller inte? Jo, det finns väldigt starka anledningar till att diskutera detta och några av anledningarna är de jag nämnde i början. Utgångspunkten att vi har en fri vilja har styrt vårt samhälles struktur idag. Man verkar ha utgått från att alla har samma förutsättningar och därför kan göra samma val. Detta berättigar som sagt att man behandlar människor olika och helt bortser från att människorna själva egentligen inte kunnat påverka deras val i livet.

Vad ska man då göra med denna vetskap? Släppa alla fångar lösa eftersom de inte kunna påverkat sina val? Införa total jämlikhet eftersom ingen är ansvarig eller kunnat påverka sina val?

Nej det tror jag inte är någon vettig lösning, men man borde ta mer hänsyn till både miljön och arvets påverkan, alltså samhället och genernas påverkan på individen. Det är ju trots allt dessa två faktorer som avgör alla våra val, så varför kalla det en fri vilja? För fri är den ju knappast.

I praktiken skulle detta innebära att man skulle kunna få mer förståelse till varför och hur människor fungerar. Istället för att nöja sig med att säga att en brottsling, oavsett karaktär är ond och gjort sina val, skulle man kanske kunna förstå att det antingen beror på nån medfödd avvikelse eller på en ogynnsam social situation under livet. Med dessa vetskaper skulle man kunna få fram bättre och mer konstruktiva lösningar på dagens samhällsproblem.

Men än idag så lever de religösa värderingarna och tankegångarna kvar hos oss, oavsett hur lite troende vi påstår att vi är. De är djupt rotade i vår samhällsstruktur och tankarna om någon inneboende ondhet och godhet som vi själv kan påverka verkar leva kvar hos de flesta idag. Även hos mig. Det är trots allt oftast betydligt lättare att tänka att en människa är "elak" eller "ond" eller "snäll" eller "god" istället för att tänka att han haft otur eller tur med arv och/eller miljö.

Till sist vill jag bara säga att om vi har en fri vilja eller inte, har ingen som helst betydelse för en enskild individ, men för samhället i stort och samspelet mellan individer så har det stor betydelse.

Detta är vad jag tror på och jag är väldigt nyfiken på vad du, som inte håller med mig alls, tror på. Berätta!


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2002 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: