sourze.se

Argentina, socialistiskt misslyckande

Argentina har en gång i tiden tillhört de rikaste i världen. Alla vet vi hur det ser ut idag.

Argentina har gått från toppen till botten. Allt på grund av en enda orsak, långtgående regleringar på kapitalmarknaden och stora interventioner i marknadsmekanismerna.

Den argentinska valutan har varit knuten till dollarn, men att detta även innebär att man måste föra samma tillväxtvänliga politik som USA har inte fallit makthavarna i tankarna, vilket är synd för den argentinska befolkningen som litar på att deras valuta har ett äkta värde.

Att inte ha en fri valuta är något typiskt socialistiskt och något vi bör akta oss för. Argentina är ett väldigt avskräckande exempel.

Men nu när folk plundrar på gatorna likt Göteborg, nu när regeringen avgår, då undrar jag vad socialisterna har för lösning. Den liberala lösningen är glasklar. Släppa valuta fri, med andra ord, devalvera den. Problemet i Argentinas ekonomi är helt klart inte för få regleringar utan för många.

I längden går det inte att koka vatten på 50 grader. Möjligtvis ett tag med massiva ingrepp utifrån såsom förändring av tryck och täthet, men minsta lilla avvikning förskjuter kokpunkten. Så även med marknadsekonomi, det går att bygga sin ekonomi på falska värden med hjälp av massiva statliga ingrepp, men i det långa loppet kommer bubblan att spricka. Marknaden funkar i längden endast om den är fri, vatten kokar vid 100 grader. Båda är naturlagar.

Socialister som alltid vill reglera och omfördela. Vad ska ni göra när det lilla brödet som finns i Argentina är omfördelat och uppätet? Vad ska ni reglera när alla tillgångar är borta? När kapitalisterna som producerar har försvunnit?

Jag vill inte ha ett nytt Argentina i Sverige, så snälla socialister, sluta tro på era teoretiska modeller och sluta reglera människor. Historien har visat att när marknaden är oreglerad kommer det alltid hela samhället till nytta. Regleringar har i alla tider alltid fört till problem.

I kommentarerna kan ni gärna nämna en enda reglering av ekonomin i världshistoren som inte medfört problem.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 31 dec 2001 19:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: