sourze.se

Men var är principerna?

Johan skriver, som alltid, en mycket bra analys om världen. Men var är principerna bakom alla siffror?

Det Johan skriver är mycket bra. Fast jag skulle vilja, inte så mycket kritisera hans artikel, utan fördjupa resonemanget, bortom sifferexercisen.

Hur bra eller dåligt företag och individers fria kontraktbildande nu än är så ska det ändå vara tillåtet utan parenteser.

Sveriges grundlag är väldigt bra på just dessa parenteser. Alla är fria så länge inte "allmänhetens bästa" kolliderar med friheten. Godtycklig exproprietering, inskränkt yttrandefrihet, och massiv med statliga monopol är exempel på dessa inskränkningar.

Så länge vi inte erkänner individen så kan vi inte få ett rättvist samhälle. Så länge inte tesen: "Alla människor är fri så länge de inte inskränker på någon annans lika rätt", får allmän acceptans så kommer det alltid att finnas orättvisor.

Med vilken rätt kan en stat gå in och hindra en fri överenskommelse mellan två fri individer, må det handla om sex, äpplen eller päron. Om Nike vill anställa sexåringar till att knyta skosnören så låt de göra det. Men mitt tips är att för guds skulle inte köpa deras skor om du tycker detta är fel.

Ingen har rätt att bestämma över någon annan, dennas liv eller egendom. Därför är allt myndighetsutövande egentligen ett övergrepp. Frågan är till vilken grad man ska tolerera övergreppen. Att polisen hindrar brott är dock inget övergrepp. För att den som till exempel stjäl bryter mot grundprincipen om alla individer rätt till sitt liv och egendom, och bör därför straffas.

Johans mest konkreta exempel på när stater kränker principen om individens frihet är just handelshinder och protektionism. Ingen stat har rätt att, bara för att stärka sig själv, hindra individer i och utanför staten att handla med varandra.

Det jag vill komma till är att om man betraktar alla politiska frågor i världen utifrån denna princip så kommer man alltid komma fram till det mest rimliga och moraliskt försvarbara alternativet. Och i det här fallet är just frihandel det bästa och mest moraliskt försvarbara alternativet.

Förresten, mycket bra skrivet Johan och kul att du tittar förbi på Sourze.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 13 okt 2001 15:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: