sourze.se

Jobba antisexistiskt!

Att världen ser ut som den gör är något som kvinnor måste förhålla sig till hela tiden. Att män vägrar se hur världen ser ut är beklämmande, men väntat.

Världen är inte så enkel som ni jag skriver generellt "ni", för att det har varit så många aggressiva röster med olika infallsvinklar och ni får ta åt er där det passar vill göra den.

Individualismen är en myt och ett maktmedel som sprids med stor framgång av de som inte tjänar på att inte se strukturer. Det är inte bara att byta jobb om man får dåligt betalt. Det finns en mängd hinder. Vi formas från att vi är nyfödda till att vara på vissa sätt. Män ska sträva efter vissa så kallade manliga egenskaper och kvinnor ska sträva efter vissa så kallade kvinnliga egenskaper. Så kallat genus eller könsroller.

De egenskaper män får inpräntat i sig värderas högre än de kvinnor får. Män har automatiskt en mängd privilegier och har redan innan plats tilldelat sig på bekostnad av kvinnor. Vilket innebär att ha mer makt. Det finns ett otroligt tryck från omgivningen som förväntar sig att man hela tiden ska sträva mot dessa ideal. Till exempel de tjejer som hoppar av efter att sökt in på "el-tele" på gymnasiet, som berättar att de hoppar av på grund av att de motarbetas av de manliga lärarna. Vi föds in i ett genussystem begreppet är från Yvonne Hirdman och det är ju inte något vi medvetet valt och är något som är väldigt svårt, men nödvändigt, att bryta med.

Det verkar finnas en okunskap om hur det ser ut i världen. Tänkte då ge lite exempel: Går du in på statistiska centralbyrån och tittar på lön och yrken kan du se att det kvinnor vanligtvis gör lönar sig sämre än det män vanligtvis gör, samt att gör de samma sak lönar det sig sämre för kvinnor. Fakta!

Antalet sexuella övergrepp jag skrev om i tidigare artikel är också fakta. Att kvinnor utför majoriteten av allt arbete i världen, äger någon procent av all egendom, får ett tiotal procent av alla löner, utgör några procent av beslutsfattande offentliga organ och bara utgör ett par procent av andelen toppchefer i privata företag i dag i Sverige är också fakta.

Att kvinnor i TV framställs som mammor, medan män är med som experter på olika saker. Att män presenteras i TV med titlar i större utsträckning än vad kvinnor gör. Att kvinnor bara har en fjärdedels utrymme i TV jämfört med männen. Det är makt att synas och höras.

Det har visat sig att killar pratar 70 procent av tiden läraren inte pratar i klassrumssituationer. Tjejer får mycket mindre tid, utrymme och pengar till att hålla på med fritidsaktiviteter i allmänhet och sport och musik i synnerhet.

Män utnyttjar de så kallade härskarteknikerna i större utsträckning på kvinnor än vad kvinnor gör på män. Detta för att behålla den maktposition vi blivit tilldelade. Vilket är något som sker medvetet eller OMEDVETET varje dag.

I rätten tror man inte på när kvinnor säger att de blivit våldtagna och lägger över skulden på kvinnan genom att säga hon var för lättklädd, full etcetera. Detta trots att vi har "så bra" lagar. Dessvärre är dessa könsblinda. Hur dessa resonemang förs har enligt undersökning visat sig stämma in på andra än domare och nämndemän.

Tjejer i skolan mår sämre och har sämre självförtroende än killar. Har mycket oftare ätstörningar. En majoritet av tjejerna i skolan har erfarenhet av sexuella trakasserier. Ungefär 50 procent av kvinnorna i en undersökning från Kanada hade blivit utsatta för våld och majoriteten av dem från en man de hade nära relation till. Samma siffror gäller troligtvis i Sverige enligt en ny undersökning jag inte hunnit läsa. Porrindustrin växer och är en av världens största industrier trots dess djupt sexistiska budskap om våld, hot om våld, tvång etcetera, mot kvinnor. Ungefär 100 procent av alla killar, som gått ut nian har tittat på och naturligtvis påverkats av porren.

Allt detta gör att vi kan tala för att det är ett patriarkat vi lever i. Någon annan definition?

Detta är något kvinnor måste förhålla sig till varje dag. Denna maktordning finns hela tiden och vi män upprätthåller den genom att inte ifrågasätta den. Hos oss själva och vårt eget beteende, hos andra killar och hos andra makthavare.

Om ni förnekar att det skulle finnas något slags genussystem måste ni i rimlighetens namn också förneka att det funnits ett apartheidsystem i Sydafrika och om ni inte gör det, förneka att de som förtryckte hade ansvar för att förändra situationen. Sedan är det irrelevant om detta reglerades av lagar eller inte.

Till dig som sa att män i större utsträckning blir utsatta för våld: Kanske är det så, men det är inte helt säkert. Det är så normaliserat med olika sorters våld mot kvinnor att det inte ens rapporteras. Dessutom är det män som brukar våld mot både kvinnor och män. Inte tvärtom se återigen statistiska centralbyrån. Jag föreslår att män som läser detta sätter sig ned och funderar över vad som är våldtäkt, sexuella övergrepp etcetera och kanske relaterar detta till er egen sexualitet och syn på kvinnor. Läs gärna Stina Jeffners avhandling "Liksom våldtäkt typ." som handlar om betydelsen av kön och heterosexualitet för ungdomars förståelse av våldtäkt.

Till dig som undrade varför kvinnor inte bara går ifrån ett misshandelsförhållande: läs "Våldets normaliseringsprocess" av Eva Lundgren.

Jag tror faktiskt att vi är överens egentligen. Det verkar bara som att killar själva måste komma på det och sedan presentera det för andra som om det var de själva som kommit på det, för att de ska kunna acceptera det... Hur som helst. jag ber er: börja jobba antisexistiskt! Ni kommer inte att dö.

Slutligen.till den person som efterlyste en sann positivistisk anda kan jag bara säga: Tyvärr får jag känslan av att du är en av de kyrkans män som vägrade titta i Galileo Galileis kikare. Kikaren i detta fall får väl sägas vara könsglasögonen.


Om författaren

Författare:
Johan Gyberg

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2001 12:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: