sourze.se

Företagshälsovården - finns den? Del II

Ibland undrar man om en del medvetet försöker missförstå. Låt mig försöka förklara en gång till vad jag menar är problemet med företagshälsovården.

Jag är övertygad om att det finns många mycket duktiga och kompetenta företagsläkare. Tyvärr är jag lika övertygad om att det finns en ansenlig grupp företagsläkare som inte är det.

Balansgången mellan att se till den vårdsökande medarbetarens bästa och företagets produktionsekonomiska aspekter på densamme är säkert inte lätt. I mina ögon finns det dock inga eventuella ekonomiska intressen som går före en enskild människas långsiktiga hälsa. Aktieägare och så kallade marknadoperatörer får faktiskt ursäkta, men det mänskliga kapitalet går före deras ekonomiska intressen.

En företagsläkare som glömmer det och börjar resonera mer ekonomiskt och mindre professionellt av företagsekonomiska orsaker, är enligt mig ingen bra läkare längre. Tyvärr har jag under de senaste åren hört allt fler exempel på att människor har feldiagnostiserats av just företagsläkaren på sitt företag. Ett par av de personerna har sedan uppsökt den allmänna sjukvården och fått en korrekt diagnos ställd med efterföljande behandling.

Är det så vi vill ha det eller är det kanske dags att sätta företagshälsovården ordentligt under luppen?


Om författaren

Författare:
Mattias Landgren

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2001 13:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: