sourze.se

Ge mig Frankrike, ge mig sprit!

Jag hade beslutat mig för att förbättra mina franska språkkunskaper och hade därför bokad in mig på en språkresa till Frankrike de första veckorna av sommarlovet.

Väl framme i Frankrike så ville jag få ut så mycket som möjligt av min språkresa, men kunde inte undgå att betrakta saker och ting ur ett politiskt perspektiv. På bussresan till St.Malo, som var min kursort, mötes jag av mina första intryck av Frankrike. Dålig fransk rap strömmade ur bussens högtalare. Jag fick det förklarat för mig att den franska staten lagstiftat att 40 av all spelad musik måste vara fransk. Detta har resulterat i att 39 av den spelade musiken är amerikanskinspirerad fransk rap. Genast min reflektion; marknaden går inte att kontrollera här heller.

Under min vistelse i Frankrike visade fransmännen, eller kanske rättare sagt, politikerna, prov på en extrem vilja att bevara det franska språket franskt. Om någon i TV eller Radio använder ett engelskt eller engelsk-franskt ord blir han bötfälld. Ordet CD compat disc infördes, efter många om och men, i Franska Akademins Ordlista 1996, och då som cédé.

Språket är på sitt sätt en marknad och politikerna var tvungna att i det här fallet böja sig för den. "Marknadens kraft existerar här också."

Nämnas bör också att politikernas kamp för att skydda det franska språket har resulterat i att alla filmer dubbas. Endast på större biografer, som finns i större städer, finns det möjlighet att se filmerna i "originalspråk."

Det andra jag kände mig tvungen att undersöka i Frankrike var deras liberala spritpolitik. En flaska vin gick lättare att köpa än en flaska vatten i Sverige. Hemma finns nämligen inte vatten i varje kiosk. Och billigt var det också, 14 kr för en flaska vin om vi bortser från kvaliteten. Det fick mig att reflektera över den svenska alkoholdebatten. I vårt sossesamhälle har vi nästan blivit indoktrinerade att varje person saknar egen tankeförmåga och att alla börjar supa så fort man sänker alkoholskatten. Så jag började genast undra varför alla av sossarna utlovade utslagna saknades från gatorna? Det fanns nämligen inte fler, om inte färre, utslagna och missbrukare på stadens gator än hemma.

Men faktum är att Frankrike har fler alkoholrelaterade skador än Sverige, men det är varje individs frihet att dricka alkohol och alla måste inse följderna av ett ohämmat drickande. Samhället ska endast bistå individen att av egen kraft ta sig ur ett missbruk.

Min resa avslutades med ett 2 dagars Paris-besök. Golvet av vårt hotellrum var taket till kapitalismens matställe nr.1, McDonalds. Självklart så var man tvungen att beställa en "Royal with cheese" i bästa Pulp Fiction stil. Och sista kvällen fick säkert McDonalds att skaka. Man måste ju utnyttja den liberala alkoholpolitiken!. Ge mig sprit, det är min ensak, jag tar konsekvenserna! Fuck off Ringholm!


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2001 14:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: