sourze.se

Allt handlar om pengar, erkänn!

Hela vårt samhälle är så penningstyrt. Vart man än går och vad man än gör så kostar det pengar. Kompisar vill hela tiden låna, helst utan att betala tillbaka.

Ett bra citat jag läste nyss är "Varför betala själv när man kan få andra att göra det?".

Att låna ut pengar känns aldrig bra, inte ens till ens bästa kompisar, oavsett vilken summa det rör sig om. Ibland får man tillbaka pengarna, ibland inte. Ofta uppstår den välkända "lånespiralen", som helt sonika går ut på att skulderna går från person till person. Låt oss ta ett exempel; Lina lånar pengar av Martin, Martin lånar av Kalle. Ganska snart måste Martin betala tillbaka sin skuld till Kalle men har inga pengar eftersom han lånat ut dem till Lina. Martin säger till Kalle att han får kräva sin skuld av Lina istället.

Detta går kanske bra om det rör sig om tre goda vänner, men tänk i lite större utsträckning. Det är rent ut sagt skitjobbigt att ligga ut med massa pengar till höger och vänster, eller hur. Just nu kanske flödet är bra, men vem vet vad som händer nästa vecka.

Häromdagen var jag på Kolmårdens djurpark. Där betalade jag ett inträde för att överhuvudtaget få gå innanför portarna. Därefter fick jag betala ännu mer pengar för att åka linbanan, sen skulle de ha pengar av mig när jag ville åka safari, att titta på delfinshowen kostade också pengar. Trots att jag betalat vid ingången skulle de ha ännu mer pengar. Jag vet inte hur många gånger plånboken åkte upp och ner ur bakfickan, men många var det.

Alla har troligtvis varit med om att gå på stan en helt vanlig lördag, eller vilken annan dag som helst, och helt plötsligt bli så otroligt kissnödig. Man har inte många andra alternativ än att lätta på trycket, vissa gör det i en buske, medan någon annan går på en offentlig toalett. Absurditeten är att man måste betala upp till en femma för att få använda den där toaletten, och man får inget i gengäld.

Fortfarande väntar jag på att någon skall uppfinna en maskin som gör att man kan handla upp pengarna men ändå ha dem kvar, för tyvärr är det så att precis allt handlar om pengar.


Om författaren

Författare:
Björn Tisjö

Om artikeln

Publicerad: 14 jul 2001 12:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: