Min tes är att vi människor som bor i så kallade utvecklade länder, när det gäller förutsättningarna för fysiskt välbefinnande, har tappat bort oss i störtfloden av alla nymodigheter som "utvecklingen" fört med sig främst under det senaste århundradet. Det besvärligaste steget togs kanske när vi gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle och därmed fick svårare att tänka på och själva kontrollera vad vi stoppade i oss.
Vi som lever nu har alltså, enligt min mening, hamnat i ett olyckligt mellanläge mellan att naturligen göra det som är rätt utan att behöva förstå varför och läget när vi i en framtid på bred front förstår varför och därför ser till att vi gör rätt. Idag har vi kommit så långt att vi vill äta "giftfritt" det vill säga ekologiskt odlad föda, medan vi inte tycks bekymra oss så mycket för om den innehåller några "nyttigheter" för människokroppen i form av näringsämnen.
Om 10-15 år kommer det förmodligen att vara allmänt accepterat att det är viktigt att hålla ordning på näringsinnehållet i det man stoppar i sig och då kommer säkert också livsmedelsindustrin att anpassa sig till detta och se till att de har nyttigare produkter att erbjuda.
Vi blir ju dock äldre och äldre hela tiden!?
Under de senaste århundradena har livslängden i stort sett fördubblats. Det kan dock förklaras av ett antal faktorer, som inte har så mycket med näringstillskott att göra. Exempel på faktorer som ökat livslängden kan vara:
· Lägre spädbarnsdödlighet
· Mindre svält
· Färre yttre faror
· Lägre dödlighet i epidemier
· Förbättrad läkekonst
· Mindre värdigt livsuppehållande ibland under 10-20 år
Om detta är sanningen, varför vet vi det inte för länge sedan?
"Hav mod att lita till ditt eget förstånd
utan någon annans ledning"
Det är naturligvis väldigt svårt att säkert veta och därmed argumentera för, men några förslag till varför kan man ju alltid hitta, som till exempel:
· Moderna människor har en övertro till vår generations förmåga och har därför nogsamt förträngt många gamla fina sanningar.
· Stor tilltro till och respekt för auktoriteter: "Vi väntar tills Socialstyrelsen har uttalat sig". Detta gäller nog speciellt i ett land som Sverige tror jag.
· Ekonomiska intressen: jordbruket, livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin för att inte tala om tobaksindustrin har stora ekonomiska intressen i att kunna fortsätta sälja sina produkter. De är mäktiga och kan naturligtvis via lobbying och påverkan, ha lyckats dölja vissa för industrin ofördelaktiga sanningar.
· Läkaren: Utbildningen förefaller mig vara fokuserad på att ta hand om de som blivit sjuka, läkaren utbildas inte, vad jag förstår, i tillräcklig grad till att också ägna sig åt att se till att vi människor tar hand om oss själva på ett sådant sätt att vi blir mindre sjuka. Läkarna utbildas i sjukvård och inte, vilket vore mycket bättre, i friskvård! Dessutom verkar många läkare vara nära lierade med läkemedelsindustrin och skriver glatt ut deras mediciner i stället för att försöka hjälpa patienterna på ett bättre sätt, angripa problemet i stället för symptomen.
· Många sanningar sprids inte av forskare och läkare, då de ännu inte är vetenskapligt bevisade tillräcklig så kallade evidens saknas. Det sorgliga är att, på grund av att vetenskaplig bevisning ofta är så kostsam, vissa sanningar kanske aldrig kommer att bevisas, om inte någon stenrik person gör en riktad donation.
· Det är ännu så länge ganska få som talar för och många som är tveksamma eller talar emot. Om nu de få som talar för har satt sig in i frågorna och engagerat sig och de många som talar emot bara följer med strömmen, så kan man ju fråga sig vilka man bör lyssna på.
Använd därför ditt sunda förnuft och dra egna slutsatser!
Näringstillskott
Det som jag genomgående kallar för näringstillskott kallas också ibland för kosttillskott och naturmedel. Vad är det då för speciellt med dessa produkter?
De har alla sitt ursprung i naturen och de tas fram på ett noggrant och kontrollerat sätt för att på bästa sätt bevara de för människokroppen nyttiga beståndsdelarna. Egentligen är det helt enkelt fullvärdig, näringsrik mat - konstigare är det inte.
De viktigaste faktorerna är:
· Typ av växt eller frukt
· Odlingsförhållanden
· "Tillverkningsprocessen"
Jag talar här om seriösa företag och högkvalitativa produkter, det finns naturligtvis även i denna bransch mindre seriösa utövare och därmed sämre produkter. Det fina med detta område är att man själv kan prova sig fram till de bra produkterna, kroppen talar om när något är bra för en själv.
Exempel på näringstillskott:
Ginseng, Q 10, Aloe Vera, kamutgräs, alfa-alfa-gräs, blå alger, antioxidanter A-,C-,E-vitamin, OPC mfl, mineraler.
Odlingsförhållandena är naturligtvis viktiga för att få fram bra produkter. Några exempel från olika företag på speciella hänsyn som tas i det avseendet:
· Kamutgräs: Ett ursprungligt, icke muterat sädesslag, odlas på gamla vulkanbäddar på högplatåer i till exempel Utah, USA. Dessa bäddar har dessutom varit sjöbotten under en period och är mycket mineralrika, till skillnad mot de jordar de flesta grödor växer i idag.
· Blå alger: Anses av många vara den näringsrikaste enskilda föda som finns på jorden idag, odlas i särskilda bassänger på Hawaii, detta för att ha full kontroll över odlingsmiljön.
Alla dessa hänsyn bidrar till att produkterna får ett relativt högt pris, ett pris som många kan tycka är för högt - de säger: Jag har inte råd. Själv anser jag mig inte ha råd att låta bli att använda dem!
Sammanfattning
"När förändringens vindar blåser,
bygger de flesta vindskydd,
få bygger väderkvarnar."
Jag är lekman inom detta område, men jag har under några år försökt ta del av vad olika experter anser och jag har sedan försökt att sätta samman denna information till ett begripligt sammanhang utan att behöva gå in på några djupt vetenskapliga aspekter.
Att vara lekman inom området är kanske, paradoxalt nog, en förutsättning för att utan intressebindningar kunna ta ett helhetsgrepp över området.
Min slutsats är att vi idag måste äta näringstillskott för att må bra och undvika att vi bygger upp brister i kroppen som så småningom leder till en eller flera besvärliga sjukdomar.
Min förhoppning är att det om cirka 10-15 år är allmänt accepterat och att människor då återigen kan få i sig all den näring de behöver via den normala födan.
Om man försöker sammanfatta vad ett antal experter anser kan man få fram följande lista över de fem viktigaste faktorerna för fysiskt välbefinnande:
· Undvik övervikt
· Undvik rökning
· Ge kroppen den näring den behöver
· Minska på intaget av snabba kolhydrater
· Motionera
Även om man försöker att leva efter alla dessa fem punkter måste alltså vi som lever i ett modernt samhälle, enligt min uppfattning, idag tillföra näringstillskott till vår dagliga föda, för att få i oss den näring kroppen behöver.
Slutkläm
"Förmågan att idag tänka annorlunda än igår
skiljer den vise från den envise."
John Steibeck
Det verkar idag uppfattas som fullt naturligt att vi blir sjuka och skröpliga, när vi blir gamla, att vi ofta är förkylda, att vi går och känner oss trötta, slöa och stela.
Nej, det är inte alls naturligt!
Din kropp vill vara frisk. Sjukdom och ohälsa är något onormalt.
Ge din kropp vad den behöver och din kropp kan uträtta mirakel!
Av Curt Nordström 12 mar 2001 19:01 |
Författare:
Curt Nordström
Publicerad: 12 mar 2001 19:01
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå