sourze.se

Utan diskborste i USA

Ingresser får aldrig vara för långa, men min var det så den ingår numera i texten. Let´s go! :

Detta är första delen av två fristående avsnitt, i en längre berättelse.

Det här en en historia som är helt sann, delvis sann, delvis halvsann, bara lite sann. Den är fylld av lögner, smålögner, vita lögner, småljug. Fabulerande och fiskehistorier och skrönor och skepparhistorier. Självupplevd och annanupplevd eller inte allsupplevd.

Fast det är bara jag som vet vilket som har hänt på riktigt eller inte. Eller vet jag det, äsch strunt samma! Lets go!

Hon sov hårt natten innan hon skulle flyga, hon vaknade inte en enda gång och allt kändes bra trots att det nu bara var några få timmar tills hon skulle lyfta. Hennes sambo tjatade om att han ville att hon skulle stanna hemma och hon kände att hon blev mera arg på honom än orolig för sin resa, varför kunde han inte önska henne lycka till istället?

Kvällen innan så hade hon varit ute med sina arbetskamrater, ingen av dom hade önskat henne lycka till och hon kände det som om dom var avundsjuka på att hon fått stipendiet men hon sköt undan dom tankarna. Många av hennes arbetskamrater hade råd att åka på semesterresor och det hade inte hon och ändå så hade hennes kollegor också kunnat söka stipendiet men det hade dom inte gjort.

Hon hade kommit hem nästan lite full på kvällen innan hon skulle åka och hon hade cyklat hem från värdshuset trots att hon hade druckit flera starkcider. Hon log för sig själv när hon cyklade hem och hon stannade vid en kvällsöppen affär och köpte en diskborste till sambon. Han hade aldrig orkat diska under deras 20-åriga sambotid och nu skulle han banne mej få en egen ny diskborste i gul färg! Hon log för sig själv när hon cyklade in på uppfarten och fick bemästra sig för att inte flina när hon räckte över diskborsten till sambot.

Vad man kan uppleva i USA, utan diskborste?

På morgonen så gick Greyhoundbussen bara klockan 7 och nästa inte förrän efter kl 11. Det fick bli den tidiga bussen, fast det var ett problem, man fick inte boka plats och måste vara där en timme innan bussens avgång för att köpa biljett och vara någotsånär garanterad en plats.

Lite pirrigt var det att ta taxin ner till bussstationen. Hon klev ur taxin med sin stora ryggsäck och gick in till kön för att köpa biljetter. Det var det vanliga amerikanska systemet att stå i kö och sedan på en öppen plats strax innan kassan där man inte fick stå mer än en i taget för att köpa biljett. Sen var det bara att leta reda på rätt utgång för rätt buss, det var precis som på en flygplats. Det var långa köer till varje buss avgångsplats och inga sittplatser utan man stod och köade.

Några som kände varandra turades om att gå bort och sitta eller att gå ut och röka. Det stod en tjej i 25-årsåldern framför henne som reste ensam, dom började prata med varandra och tjejen var på väg hem efter att ha gjort slut med sin pojkvän. Dom turades om att vakta varandras bagage för att kunna gå ut och röka.

Hon såg att alla som gick ut för att röka gick ut genom entrédörren och vek av åt sidan sa hon gjorde det samma men gick ut till vänster och såg direkt att hon hade gått fel. På höger sida om utgången stod vanliga medelsvensson och ensamma kvinnor och rökte, till vänster stod det några färgade killar i 25-30-årsåldern och dom såg ut som om dom precis kommit hem ifran Vietnamkriget och tiden hade stannat. Dom hade trasiga T-shirts och trasiga jeans, tatuerade överarmar och vad en del av dom rökte kunde man gissa på lukten.

Hon ville inte backa, det hade varit för uppenbart att hon hade gått fel, så hon höll masken och frågade om nån av killarna kunde låna henne eld. En av killarna som inte var färgad tog ett steg fram och tände hennes cigarett.

Han var lång och smal, hade långt mörkbrunt spikrakt har som hängde långt ner på ryggen. Han hade mustasch och några dygns skäggstubb. Han var så snygg och när han tittade henne rakt in i ögonen då han tände hennes cigarett så höll hon på att glömma att dra in. Han kunde ha varit en av bröderna Dalton i Lucky Luke och hon log då hon tackade för elden. Han var nåt av det snyggaste hon nånsin sett och hon kände att hon dreglade.

Han frågade vart hon skulle men hon glömde fråga vart han skulle. Hon fick tunghäfta och kände sig rejält dum.
Det var så uppenbart att hon tände på honom, inte bara ciggen utan hela hon var som en nytänd julgran och hon kände sig som en tramsig tonåring. Dom pratade om resmål och om hur lång tid dom skulle åka. Han pratade om att han hade åkt buss i över ett dygn men att det var sista anslutningsbussen han skulle med nu.

Några av dom färgade killarna som stod där pratade slang och dialekt och hon förstod inte vad dom sa till henne.

Hon bad om ursäkt och sa som det var att hon inte hade engelska som modersmål utan pratade ett annat språk egentligen. Nu klev alla fram och skulle fråga om var hon kom ifrån och vart hon var på väg och hon befann sig mitt i en ring med 4-5 färgade män och "mr Dalton".

Dom trodde att hon skojade och hon tog fram sitt pass för fyrtiofjortonde gången på en vecka. Dalton tände hennes andra cigarett och dom gick sen tillsammans in i busshallen. Han lämnade henne i busskön och försvann utan att säga nåt. När bussen körde fram så tog hon med sig sin ryggsäck in i bussen för hon var rädd att någon som skulle gå av tidigare kunde sno ryggsäcken av henne.

Det var inte så många som skulle med bussen så hon tänkte att det gjorde nog inget om hennes ryggsäck stod bredvid henne i bussen. Oj, vad hon ångrade sig när bussen gick, för precis innan bussdörren stängdes sa kliver Dalton på bussen. Hon hann inte få bort ryggsäcken och han gick förbi henne och satte sig några rader snett bakom henne. Hon svor för sig själv, "faan sa klantigt!".

Hon satte sig lite snett på sätet och tittade bakåt för att fånga hans ögon, det var inga problem, han tittade redan på henne och det kändes som om hon rodnade när dom fick ögonkontakt.

Efter en timmes bussresa så var det rast och tid över för att röka eller handla mat på busstationen i en liten sliten stad. Dom stod tillsammans och rökte utanför bussen och han la armen om henne och drog henne åt sidan när några som passerad med resväskor gick förbi ganska nära.

Hon blev alldeles varm i kroppen och stod så nära så hon kände hans bröstkorg mot hennes överarm. Hon blundade och kände värmen från honom, han höll kvar armen runt hennes axlar och hon blev alldeles torr i munnen.

Han tittade på henne när han pratade med henne och hon kände att hon ville ha honom. Hon vet inte ens vad han heter, men hon vill ha honom!

Busschauffören kommer ut ur stationsbyggnaden och ropar att det är dags för avfärd. Han släpper hennes axlar och fimpar sin cigarett, han mosar den under den ena av sina Western boots. Han låter henne gå på bussen först och hon förbannar att hon har den stora ryggsäcken på sin sittplats. Det är fullt på dom närmaste sittplatserna och hon kam inte dumpa ryggsäcken nån annanstans för att "Dalton" ska kunna sitta hos henne.

Vid nästa busshållplats så är det många som går på och hon får ställa ner ryggsäcken i mittgången av bussen.

En äldre kvinna som läser en bok om en pastor sitter bredvid henne, hon vill fråga om hennes gudstro och tjatar om pastorn som skrivit boken. Efter några timmar så är dom framme i Harrisburg och hennes slutstation.

Bussen har 20 minuters rast innan den går vidare. Dave ska ju inte komma till Harrisburg än på någon timme, så hon står kvar med Dalton och pratar. Han ska åka vidare till ändhållplatsen. Dom hinner inte mer än börja prata med varandra så kommer det en färgad man i 40-års åldern och slår sig i slang med dom. Han ska åka buss för hans Mercedes är stulen och han har varit på fest och förresten så vet han inte om den är stulen eller om han lånat ut den till någon på festen för det var lite dimmigt dagen innan.

Han berättar att han hamnat på fest och det blev lite för mycket och att hans fru har väntat hem honom sen kvällen innan, han skojar om att hans fru kanske inte längre är hans fru när han kommer hem utan bilen och bakfull. Det är hans fjärde eller femte fru, så det gör inget som han säger. Han skryter om sin "European foreign wheels", ända tills hon säger att hon kommer också därifrån.

Nu blir det passvisning igen och han säger hennes namn flera gånger om och om igen. Han smakar på hennes namn och skrattar. Han provar att säga det på flera olika sätt och berättar att han är musiker och har spelat med Stevie Wonder och många andra kändisar men att det gått åt pipan för honom. Han presenterar sig för henne och tar i hand ordentligt.

Sen räcker han fram handen till Dalton och dom presenterar sig för varandra. Hon hör inte vad Dalton säger att han heter för bussen som står intill börjar varva motorn och hon känner att det är bara för mycket, ska hon inte få veta vad karln heter!?

Nu är det dags för Daltons buss att åka och han säger hejdå och ger henne en kram. Han tar upp sina tändstickor och ger dom till henne.

Här står hon med en ask tändstickor av billigaste sort, reklamtändstickor med hjärter, klöver, ruter och spader
på ena sidan och reklam på den andra.

Musikern frågar vart hennes man skulle. Hennes man? Han trodde att dom var gifta med varandra! Hon förklarade att dom aldrig träffats förut och att dom bara hade kännt varandra i några timmar. "Not even knowing his name."

Musikern såg förtvivlad ut, hade han stört något med sitt babblande? Han bad om ursäkt och skrattade och frågade om hon absolut inte skojade. När han insåg att han babblat sönder deras enda gång tillsammans så ville han bjuda henne på middag för att gottgöra det hela, hon log och tackade vänligt men bestämt nej tack.

Det finns mera, om någon är intresserad.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2001 13:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: