sourze.se
Artikelbild

Tror du på politikerna?

Trots att jag aldrig skulle få chansen att ställa en politiker mot väggen kan jag i alla fall tänka mig hur han eller hon skulle bemöta mig i en intervju.

Tack Sourze för att ni har öppnat en nättidning för oss icke-professionella. Vi som varken är journalister eller författare. Nu har vi gräsrötter chansen att ventilera våra åsikter. Vi som aldrig blir ombedda att medverka i debatter eller som aldrig blir inbjudna till tevesofforna. Vågar inte media bjuda in oss gräsrötter därför att de misstänker att vi skulle röra om i grytan för mycket?

Min artikel skall handla om hur politiker talar med kluven tunga när de ställs mot väggen av media i en intervju eller en debatt. Trots jag aldrig skulle få chansen att ställa en politiker mot väggen kan jag i alla fall tänka mig hur han eller hon skulle bemöta mig i en intervju. Troligen skulle de svara "inga kommentarer" otaliga gånger, vilket skulle betyda att de inte har den blekaste aning vad jag frågar om.

Jag skulle ställa frågor om nedbantningen i skola, barnomsorg, sjukvård, hemlösa och fattigpensionärer. De skulle med sannolikhet svara, "det är en kostnadsfråga", vilket betyder att de tänker inte skjuta till något kapital, räkna med kalla handen. De svarar mig: "vi har tillsatt en ny utredning", vilket betyder att den aldrig blir av. Glöm den totalt.

Om jag frågade Bosse Ringholm varför de värst utsatta i samhället alltid drabbas av besparingarna, skulle han antagligen titta mig stint in i ögonen och säga: "vi måste alla bidra med att få Sverige på fötter, att minska budgetunderskottet till noll." Vad han menar är att detta kommer att stå oss dyrt, i synnerhet nu när vi äntligen har lyckats tränga oss in i porten till den heliga staden Bryssel, där jätten Glufs-Glufs har en omättlig aptit.
När dom svarar att "det är för tidigt att uttala sig", menar de att "det tänker vi inte heller göra i fortsättningen, vi har inte haft en tanke på att reflektera över det som du frågar om."

Skulle jag ställa frågor till Göran Persson om EU skulle han med all sannolikhet lägga huvudet på sned och med en smörig stämma säga "vad jag är glad att du ställde just den frågan" fastän han menar "hjäääälp, vad skall jag svara på det här!" Till slut skulle han spänna ögonen i mig och säga "jag vill med utomordentlig skärpa säga." Då menar han att jag skall hålla käften och fråga något som han tränat in svaret på ordentligt.

När de säger "kompletteringspropositionen är inte färdig" så räkna med att det kommer den aldrig att bli.

En annan utsliten klyscha är demokrati. Vet politikerna vad demokrati egentligen betyder? När politikerna säger att "det här är en grundläggande demokratisk fråga" kan man översätta det som att "det här skall du inte lägga dig i, ägna dig åt konsumtion och dokusåpor istället för då vet vi var vi har dig."

Tala om att snacka med kluven tunga.

Jag kan upplysa politikerna om vad demokrati betyder med några få enkla ord. Det betyder folkstyre eller folkmakt, all makt åt folket. Men när folket har röstat fram sina representanter, slutar folkets makt. Det är den enda maktbefogenheten i dag, att rösta fram politikerna och efter det får inte folket lägga sig i. Det egendomliga är att folk år efter år röstar fram samma representanter fast de missköter sina uppgifter. Människor är så rädda att förändra. Man kan jämföra det vid att människor kommer körande på vägen och helt plötsligt märker dom att alla vägskyltar har tagits bort. Det blir kaos i trafiken för människor har inte en aning om hur de skall köra.

Vi människor är så vana vid att staten lägger ut riktmärken för oss om vad som är lämpligt eller inte. De vill gärna lotsa oss genom livet med de vägmärken som de själva har stakat ut. Ett gott tips är att börja tänka själv.

Var finns ni alla unga modiga, kloka, rättvisa människor som älskar era gamla mor- och farföräldrar och som vill att de skall få en värdig ålderdom, som inte vill att era barn skall utbildas av helt utbrända lärare med en minimal lön, som inte vill vänta i fyra år på en livsviktig operation, som vill att era barn skall andas frisk luft och få slippa äta genmanipulerad mat, som inte vill att era barn skall uppleva nazismens revansch och se allt fler utslagna människor tigga på gatorna.

Lägg er i debatterna. Intressera er för hur framtiden kommer att se ut, det är ju trots allt där ni skall leva.

So long till nästa gång.


Om författaren

Författare:
Berit Jadbro

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2001 11:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: