sourze.se

Sexslavhandel i Europa 2001, hur är det möjligt?

Den 1 januari i år blev Sverige ordförandeland i EU. Många undrar säkert om Sverige kan få stöd av EU:s medlemsländer att skydda oss från de kriminella grupper som handlar med kvinnor.

De bryr sig inte om nationsgränser utan flyttar dit där det finns en marknad även om marknaden är handel med kvinnor till prostitution i Sverige och i EU, så kallad trafficking eller sexslavhandel.

I slutet av november inbjöd statsrådet Maj-Inger Klingvall världens experter till ett möte om sexslavhandel och s-kvinnorna inbjöd kvinnoorganisationerna och andra intresserade till ett öppet seminarium i Stockholm. De som medverkade var representanter från polisen, Anita Gradin tidigare EU-kommissionär och den som under sin tid i EU startade arbetet mot sexslavhandel och Maj-Inger Klingvall. Dagen avslutades med att vi visade filmen Street Love om en prostituerad kvinnas liv i Mexico.

Nuvarande svensk lagstiftning ger högre straff för handel med gods och prylar än för handel med kvinnor. Vi s-kvinnor ser ett förbud mot sexslavhandel som en naturlig uppföljning av den lag om kriminalisering av könsköp som kom den 1 januari 1999 och som vi s-kvinnor fick riksdagens stöd för.

Därför har vi dels skrivit en riksdagsmotion i höstas, dels fick jag vid Socialist Internationalens möte i Moçambique i november igenom att alla socialdemokratiska partier i världen säger nej till sexslavhandel. Sexslavhandel är ett globalt ansvar och problemet måste lösas i samverkan. I det nya förslaget till partiprogram för s som antas i november år 2001 finns ett förslag om förbud mot sexslavhandel.

Handel med människor är den tredje störst växande världsmarknaden. Det är bara vapen och knarkhandeln som är större. Man inser vilka stora summor pengar det rör sig om och hur svårt det är att bara med domstolar fälla de personer som tjänar pengarna.

Det som gör att just Sverige är bäst lämpat att driva det här under vårt EU-ordförandeskap är att polis och åklagare varit mycket framgångsrika de senaste åren med att spränga bordeller och få hallickarna dömda till både långa straff och utvisning när fattiga kvinnor hämtas från länder i hela världen till sexslavhandel i Sverige och EU.

Den debatt som Europa behöver handlar om hur det kan vara möjligt att kvinnor behandlas som slavar när de förs från land till land. Det gjorde man med slavar från Afrika till USA på 1800-talet. Hur kan det få förekomma på 2000-talet? Svaret är pengar och makt. Därför vill nu s-kvinnorna ta nästa steg efter lagen om kriminalisering av könsköp. Det behövs både ny lagstiftning och strängare straff som vi hoppas att EU:s ministermöte ställer sig bakom i vår, på förslag från Sveriges regering.

Om vi vill att EU ska vara bra för Sverige är det här ett område där vi kan göra nytta under vårt ordförandeskap. Vi s-kvinnor ska försöka medverka till det.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2001 12:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: