sourze.se
Artikelbild

Bredband till alla - en utopi?

Bredbandsdebatten blomstrar som aldrig förr, dagligen får man intryck via massmedia att mer eller mindre varenda gata i Sverige är uppgrävd för nedläggande av så kallad Bredbandskabel.

Härligt, äntligen skall vi få tillgång till den infrastruktur som möjliggör så mycket. Inte minst skall landsbygden också få den teknik som möjliggör delar av deras överlevnad i den nya ekonomin.

Att det är mycket långt från dessa ord till handling har jag nu erfarit. I Stockholmskommunen där jag bor har kommunen mitt i ett mycket stort centralt villaområde detaljplanerat ytterligare ett område för bebyggelse av villor. Varenda gata har sedan tre månader varit uppgrävd för nedläggande av det kommunala vatten och avloppssystemet.

När jag såg detta drabbades jag av elak nyfikenhet och tog kontakt med kommunens byggnadskontor i syfte att kontrollera vilka förberedelser som gjorts för bredband. Jag talade med stadsarkitekten vars kännedom om begreppet bredband stannade vid hur man stavar till det. På min fråga om man passat på ett lägga ner kabel för detta fick jag till svar att det visste han inte. "Kolla med vår kontaktperson på Telia", var svaret. "OK, är det ingen annan leverantör som kontaktat Er och visat intresse?", undrade jag. "Nä", svarade han.

Efter avslutat samtal kontaktades Telia och fick samma enkla fråga. "Någon specifik bredbandskabel nergrävd?" "Nä", svarade han, "men du kan ju få ADSL." "Är det bredband, det är väl max 2 mbit", frågade jag. "Jo, det är bredband.", tyckte han.

Jag valde här att inte gå in i diskussionen huruvida 2 mbit räcker till eller inte, men de flesta insatta vet att detta är långt ifrån tillräckligt. Insikten jag kom till är att kunskapen om vad bredband är och innebär är fullt ifrån tillräcklig hos de som har stort inflytande över vår infrastruktur. Här har Ni som arbetar med och kan den nya tekniken en stor uppgift att fylla. Lägg lite kraft på att informera och utbilda de som verkligen fattar besluten kring dessa infrastrukturella investeringar och inte bara försöka övertyga finansmarknaden och affärspressen att detta är fantastiskt. De vet det redan.

Bredbandsbolagets hemsida refererar bland annat till flera framsynta bostadsrättsföreningar som valt att skaffa "bredband" 10 mb. Huruvida en bandbredd vi haft på våra kontor i lång tid är bredband eller inte kan också diskuteras när man talar om rörlig bild och ljud. Förhoppningsvis får man upp bandbredden i den valda tekniken i framtiden.

Eller är det så, att det här med bredband inte bara handlar om sladdar utan kan även vara en möjlighet för regeringens "misslyckade" digital-TV satsning. Genom att digitalisera de markbundna analoga TV-sändningarna frigörs kanske tillräckligt med eterutrymme för att möjliggöra bredband via etern? Den trafiken är dock enkelriktad. Det vill säga att du bara kan ta emot signaler. Dock är det så att merparten av all trafik idag över till exempel Internet är trafik till dig, din "svarstrafik" är mycket, mycket mindre. Framtidens bredbandslösning är kanske en kombination av etersänd datatrafik och traditionella telelösningar som modem, ISDN och ADSL?

Är det här en möjlighet för digital-TV tekniken som Bredbandsdrakarna ser men inte kan konkurrera med då man inte har tillgång till etern? Att tekniken, standard, med mera är långt ifrån fastställt bekräftas av några av de uppdrag vi verkar inom, vi bygger bland annat helt olika tekniska plattformar åt flera olika leverantörer. Kanske är det så att när bredbandsdrakarna visat sig oförmögna att ge "bredband till alla", träder Rosengren fram med en lösning i rockärmen, digital-TV baserad. Kanske lagom till nästa valdebatt? Det blir i sådana fall inte den typen av bredbandslösning som jag drömde om, men ändock, "bredband till alla".

Nu är det dags att bredbandsdrakarna tar bladet från munnen och berättar hur framtidens stora bredbandslösningar kommer att se ut, så att vi som skall fylla det med innehåll och bra funktioner kan göra det. Och inte minst, ge alla förhoppningsfulla hushåll som väntar på denna nya teknik samma svar.


Om författaren

Författare:
Tony Johansson

Om artikeln

Publicerad: 04 jan 2001 17:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: