sourze.se
Artikelbild

Festivalsverige - var är tjejerna?

Jag tänkte länge att kvotering på festival var en idiotisk idé. Det ska ju handla om kvalitet och inte kön. Sedan började jag fundera på hur det kommer sig att de flesta av mina favoritartister är just män.

Musikbranschen är så snoppdominerad att festivalaffischerna lyser av testosteron. I ett jämställt samhälle behövs inte kvotering, för i ett jämställt samhälle bedömer vi efter egenskaper och kvalitet, inte kön. Men om nu både kvinnor och män sitter inne på samma kapacitet, varför ser vi bara män överallt?

Arrangörerna slåss mot kritiken och säger att "det är önskvärt med en jämställd festival, men näst intill omöjligt". Trots det så inriktas bokningarna uteslutande på kvalitet och vad som passar för festivalen, inte efter kön. Förra året undersökte Jämställd Festival könsfördelningen på Sveriges tio största festivaler, och endast 17 procent av alla bokade akter var kvinnor.

Det är dags att ta ansvar och åstadkomma förändring. Kvinnors frånvaro på scen bidrar till att färre kvinnor inspireras till att hålla på med musik. Det är dags att kvinnor får bli lika stora musikaliska förebilder, och självklarheter, som män. Som det ser ut nu, tror jag att mina favoritartister är män på grund av att majoriteten av musikerna som får synas är just män.

En vän sa en gång till mig: "Men hur ska det gå till med kvotering på festivaler som Metaltown?" - vilket är en bra fråga. För metal är verkligen genren där kvinnor lyser med sin frånvaro, och ett utmärkt exempel på en genre där fler kvinnor måste få chansen att bli inkluderade. Tänk om Metaltown skulle ta sig som uppgift att verkligen leta efter och uppmuntra kvinnliga metalakter?

Branschen kanske är mansdominerad, men att följa 60/40-regeln att aldrig gå över eller under procentuella skillnaden på könen på en festival med 100 akter är inte svårt. Att hitta 40 dugliga östrogenakter av de flera tusentals akter som finns runt om i världen, borde inte vara ett problem.

En del arrangörer kommer med argumentet att kvinnor inte drar lika stor publik. Som svar på det behöver jag bara säga: Om en vecka spelar Beyoncé i Stockholm. Det tog henne mindre än två timmar att sälja slut på biljetter för att fylla hela Globen.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: