sourze.se

Yttrandefriheten under attack i USA

Friheter som för oss i Sverige är självklara, är hotade i USA.

Tryck- och yttrandefriheten har en stark tradition i Sverige. Sverige är ett av de bästa länder i världen på dessa frågor. Vi är ett föregångsland.

Jag skulle inte säga att tryckfriheten och yttrandefriheten är under attack i Sverige, även om lagen om "hets mot folkgrupp" och "förtal" inskränker och begränsar yttrandefriheten något.

Men jag kan se hur dessa för oss självklara friheter är under attack i USA. USA har under de senaste 20 åren infört flera grova inskränkningar i yttrandefriheten. Till exempel har man via taggtråd och betong designerat så kallade "free speech zones" i delar av USA. Och i de zonerna, så gäller "free speech", alltså yttrandefriheten.

En annan inskränkning är så kallade "gag orders", eller "surpression orders" som de också heter. Om den amerikanska staten blir påkommen med att göra något olagligt av någon, så kan de lägga en "gag order" på den personen.

Detta innebär att den personen inte får berätta om den olagliga aktiviteten för någon. Alltså ingen, inte sin partner, inte sina barn, inte journalister, inte Greenpeace, ingen. Inte ens en advokat, vilket blir konstigt eftersom olagliga aktiviter ju ska rapporteras till polisen. Men denna "gag order" står över den pliktskyldigheten. Och berättar du ändå begår du ett grovt lagbrott och riskerar många års fängelse.

Och den kanske värsta George Orwells 1984-twisten av detta är att du inte ens får berätta att du fått en gag order på dig. Om du ska till en rättegång som blivit "gaggad" av staten på arbetstid måste du ljuga för arbetsgivaren och säga att du är sjuk eller ska till doktorn. Du får inte under några omständigheter säga sanningen i detta fall. Gör du det begår du ett grovt laggbrott och riskerar många års fängelse.

Om staten blir frågad om de "gaggat" dig, så har de enligt lagen rätt att ljuga och säga att de faktiskt inte gjort det. Denna lag som ger dem rätten att "gagga" dig och sedan ljuga om ligger under "USA Patriot Act" som godkändes efter 9/11 2001.
Om författaren

Författare:
Theo Gerken

Om artikeln

Publicerad: 15 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: