sourze.se
Artikelbild

Soppkök Göteborg: "Politikerna måste ta sitt ansvar nu"

Vi behöver inte mer välgörenhet eller snällhet, utan verklig förändring. Om samhället vill se engagerade medborgare, vill vi se engagerade politiker.

I början av mars 2012 exploderar Twitter. Helt plötsligt pratas det om hemlöshet, social utsatthet och Soppkök Stockholm. Det är ingen hemlighet att det finns människor i trygga Sverige vars liv är en ständig kamp, men att många tvingas sova utomhus eller inte kan äta sig mätta är en verklighet som är både svår och obekväm att ta in.

Samma kväll som Twitter exploderar med en pånyttfödd debatt om hemlöshet i välfärdslandet Sverige bestämmer sig några göteborgare att om människor i Stockholm kan engagera sig och göra det de kan, ja då måste vi göra detsamma. Så startades Soppkök Göteborg. Det kunde ha varit vem som helst som satte igång det, och just detta är Soppkök Göteborgs styrka. Vi är inte en formell organisation som säger att vi har lösningarna på problemet med hemlöshet. Vi är engagerade medborgare som tycker det är dags för politiken att ta sitt ansvar. Om samhället vill se engagerade medborgare, vill vi se engagerade politiker.

I mitten av mars 2013 fyllde Soppkök Göteborg ett år. Det är inget att fira men det är värt att uppmärksammas. I över ett år har privatpersoner engagerat sig och kämpat för ett bättre och mer anständigt samhälle. Samtidigt blåser förändringens vindar långsamt och det mänskliga lidandet ökar för varje dag en människa tvingas sova i kyrkor, på härbärgen eller utomhus. Soppkök Göteborg har aldrig och kommer aldrig handla om välgörenhet. Vårt syfte är att väcka en debatt och att få politikerna i Göteborg att förstå att detta är en fråga som är viktig. Så viktig att människor från alla delar av Göteborg med olika bakgrunder valt att engagera sig i Soppkök Göteborg. Vi vill inte ha mer välgörenhet eller snällhet. Vi vill ha verklig förändring.

En klok person sade en gång att ett samhälle bedöms utifrån hur det behandlar de allra svagaste och mest utsatta människorna. Det ligger något i detta. Göteborg har idag drygt 3000 hemlösa. Det är 3000 för många. I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna fastslår man i artikel 25 att var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande. I detta inkluderas mat, kläder, bostad och hälsovård. För oss är det en självklarhet att bostad är en nyckel för människans möjlighet att känna sig trygg och självständig. Vi kan inte under några omständigheter acceptera att människor 2013 fortfarande berövas grundläggande behov som bostad och mat för dagen. Den otrygghet som ett liv som hemlös för med sig är en känsla ingen borde få uppleva. Att vara hemlös innebär inte att man per automatik alltid tvingas sova utomhus. Men däremot innebär det ett liv där man aldrig riktigt får en trygg punkt.

Vi har under vår tid som verksamma försökt bjuda ner politikerna till våra soppkök men hittills bemötts av måttligt engagemang. Det tycker vi är tråkigt. För Soppkök Göteborg handlar om mer än soppan, det handlar om att skapa mötesplatser där människor kan förstå och hjälpa varandra. Vi som är engagerade i Soppkök Göteborg vet att vi aldrig kommer kunna sätta oss in i den situation som hemlöshet innebär, men genom samtal och diskussion tror vi att vi kan förstå och hitta lösningar på problemen. Vi hoppas politikerna delar vår åsikt och välkomnar dem till Soppkök Göteborg den 7 april. Klockan 13.00 är ni välkomna till Gustav Adolfs Torg för att samtala och diskutera lösningar tillsammans med oss. Tillsammans kan vi åstadkomma verklig förändring.Hanna Lindquist, Soppkök Göteborg
Frida Simonsson, Soppkök Göteborg
Henrik Melin, Soppkök Göteborg
Matilde Folkesson, Soppkök Göteborg
Henric Denzler, Soppkök Göteborg
Roujan Rouzbeh, Soppkök Göteborg
Julia Forsberg, Soppkök Göteborg


Om författaren

Författare:
Soppkök Göteborg

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2013 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: