sourze.se
Artikelbild

"Carl Bildt agerade springpojke åt USA"

Sverige hade utåt en stark neutralitet och den skulle ha undergrävts fullständigt om Carl Bildts agerande hade blivit känt då.

1976 var Carl Bildt 27 år och satt med i de sluta rummen i den borgerliga regeringen. Samtidigt fick han agera springpojke åt regeringen och läcka uppgifter om hur regeringsförhandlingarna gick i heta frågor, till exempel kärnkraftsfrågan.

Idag kan det låta nästan harmlöst, och de så kallade experterna som Aftonbladet frågar vågar inte uttala sig, de är undanglidande. Varför då? Ja, det kan man undra. Men 1976 var Sverige ett av USA avskytt land, och anledningen till det var att Olof Palme inte bockade eller bugade för någon av stormakterna på den tiden. Han kritiserade USA och hade inget gott öga till Sovjetunionen.

Olof Palme var demokratisk socialist, och fick kämpa för det begreppet. När det nu kommer uppgifter om att en ung Carl Bildt gick till den amerikanska ambassaden med uppgifter om hur olika heta frågor behandlades av Sverige, så var det för att visa sin välvilja mot USA. Att gamla partiledare säger att de anser att det Bildt gjorde var fel, är bara nonsens. Carl Bildt, som var Gösta Bomans politiska sekreterare, skulle aldrig riskera sin sits, utan han gjorde det han gjorde på anmodan av partiledarna, det vill säga: Du gör det men vi vet inget.

Sverige har aldrig haft några starka band med öst. Men vi har haft vår neutralitetspolitik och det har varit bra, för vi blev det land där man kunde mötas och förhandla. Vi har agerat neutralt utåt men haft vår lojalitet i väst. Hade Carl Bildts agerande blivit känt 1976 så hade han anklagats för spionage, inget tvivel om det. Sverige hade utåt en stark neutralitet och den skulle ha undergrävts fullständigt om detta hade kommit ut.

Det är den gamla neutralitetspolitiken som nu urholkas mer och mer, och när belysningen av den är klar så kommer det visa sig att den var ett skådespeleri på hög nivå.

Källa: ’Politiskt spioneri’ Aftonbladet


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: